Полицията в Плевен отчете бум на телефонните измами

11:20, 14 апр 17 25 419 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В полицията все по-често постъпват сигнали от граждани  за телефонни измами, които са на едно от челните места  при престъпленията против собствеността. Това става ясно от информация на официалния сайт на Областната дирекция на МВР.

Най-често измамниците съобщават за „провеждане на полицейска операция и необходимост от предоставяне на сума, която ще послужи за задържане на извършителите“. Мнимият полицай иска съдействие и дава указания на жертвата си да събере пари и да ги хвърли през терасата на апартамента си, като обещава парите в последствие да бъдат върнати. 

Извършителят на престъплението се обажда на случаен принцип на потърпевшите, твърдят от полицията. Телефонните измамници са брутални и с тренирани психологически умения – по време на разговора се ориентират за възрастта на жертвата и се възползват от първоначалния шок от споделената информация, за да я манипулира. Най-често предаваните пари са държани в домовете на пострадалите, но има и средства, изтеглени от банка или взети назаем. Понякога се предават и ценности.

От МВР Плевен апелират при получаване на подобен вид телефонно обаждане гражданите незабавно да потърсят свои близки и в никакъв случай да не дават пари на непознати. По никакъв повод да не предприемат разплащания в други градове.  Разплащания се извършват на специално определени места, в работен ден и установеното работното време, като винаги се сверявят личните данни и се издава съответен документ, казват от полицията.

Само в рамките на първото тримесечие на 2017 година плевенските криминалисти  разкриха и задържаха извършител на няколко телефонни измами в Плевен.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама