Плевенският митрополит Игнатий ще отслужи Света празнична литургия в хлама "Св. Николай" в града

13:43, 15 апр 17 25 418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Плевенският митрополит Игнатий ще отслужи Света празнична литургия тази вечер в храма "Свети Николай" в Плевен. Празничната служба ще започне в 17 часа и ще продължи до полунощ, когато всички християни ще се поздравят с "Христос возкресе!" 

Митрополит Игнатий традиционно ще служи в най-старата черква в града, която е на над 180 години и е със статут на паметник на културата. 

През вековете храмът е  център на борбата за църковна и национална независимост.

В него е намирал убежище Софроний Врачански, гонен от турци и гърци. Според историци тъкмо в тази църква през 1869 г. Васил Левски основава първия в страната революционен комитет. Там е отслужен тържественият молебен на 11 декември 1877 г. по случай победата над армията на Осман паша и освобождаването на Плевен, на който е присъствал и руският император Александър Втори.

Храмът е една от най-честите туристически дестинации, съхранил ценни икони и реликви.  По стените, сводовете и арките, за по-добра акустика са вградени 462 броя специални глинени гърнета, подарени от плевенски грънчар.

В източната част на църквата е разположен уникален иконостас от орехово дърво, изработен от майстори  от Тревненската резбарска школа. 

Важни сведения за авторството на иконите и иконостаса в храма са съхранени в Националната библиотека "Св. св.Кирил и Методий" в София. Според документите, иконите са ярки образци на Самоковската иконописна школа, а техният автор Димитър е брат на прочутия през Възраждането иконописец Захарий Зограф.  

Храмът е обичан от плевенчани, посещаван е и от държавни глави и висши духовници от различни страни.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама