Плевенска шахматистка спечели шампионска титла на държавното първенство

09:07, 18 апр 17 25 551 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Състезателката Симонета Иванова от Спортен клуб по шахмат „Спартак Плевен XXI“   спечели поредната си  титла на Държавното индивидуално първенство по шахмат до 20 години.съобщиха от клуба.  Симонета е студентка по  медицина в Плевен. Тя не остави никакви шансове на съперничките си и постигна 100 % резултат, с което спечели поредната шахматна титла за Плевен в класическия шах. 

Симонета грабна златния медал и в блица, а в ускорения шах донесе бронзов медал на своя клуб.

Държавните първенства се състояха от 10 до 17 април в град Пловдив.  В тях участваха над 200 шахматисти, разпределени във възрастови групи до 12,14,16,18 и 20 години за юноши и девойки.Те играха в три дисциплини – класически шах,ускорен шах и блиц. Шампионът и вицешампионът на класически шах добиваха правото да представят България на световни и европейски първенства .

Освен трите медала на Симонета,  плевенчани спечелиха още един бронзов медал. Той е на Белослава Кръстева в групата до 14 години. Белослава, която бе шеста в Европа миналата година, но в по-долната възрастова група,тази година имаше много силна конкуренция в родното първенство в лицето на шампионката за жени Нюргюл Салимова и още няколко силни състезателки.Тя обаче отново игра силно и с третото си  място, продължи традицията да печели всяка година медал от държавното първенство.

 Плевенчани имаха шанс за медал и  при юношите до 16 години, където играха опитните Владимир Върбанов и Румен Кънчев. И двамата играха добре, като Владимир Върбанов се класира съответно на шесто място в класическия шах, на  четвърто – ускорения, и на пето място в блиц. Румен Кънчев е шести на ускорен шах.

Най-масова бе групата при момчетата до 12 години, където взеха участие 71 състезатели. В нея Кристиан Георгиев и Кристиан Милев от плевенския клуб се бориха докрай и въпреки че не взеха места в първата шестица, постигнаха много добър резултат – по 5,5 точки от 9 възможни. В ускорения шах те постигнаха по 4 точки от 7 възможни.Толкова постигна и Кристиан Милев в блица.

В първенството участваха и  Александър Георгиев и Велислав Василев.Те са на 9 години и това първенство бе повече за тренировка преди държавното първенство до 10 години,което ще се състои през месец юни в Плевен. Велислав Василев игра на класическия шах първите 7 кръга като постигна 3,5 точки, но не довърши турнира по уважителни причини. Александър Георгиев изобщо не се смути, че играе с по-големи и в трите дисциплини постигна положителен резултат. 

При девойките до 12 години Катрин Нинова бе дебютантка в такова състезание.Въпреки това тя се класира в средата, като на блица имаше шанс до последния кръг да влезе в призовата шестица.

Със спечелените 2 златни, 2 бронзови и 4 места в призовите  шестици „Спартак ПлевенXXI “ продължава да бъде един от водещите клубове в България.Пред състезателите и треньора Михаил Гигов обаче предстои още много работа за успешно представяне на ДИП до 8 и 10 години през месец юни и на отборните първенства през месец юли.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама