Плевенски превозвачи поискаха строги мерки срещу нерегламентирания превоз на пътници

11:12, 19 апр 17 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Строги мерки срещу нерегламентирания превоз на пътници на територията на всички общини в Плевенска област поискаха местни превозвачи на работна среща в местната администрация.  На срещата при областния управител Марио Тодоров присъстваха  представители на „Автомобилна администрация“ – „Контролна дейност – ДАИ“, на ОД на МВР – Плевен, на „Браншово сдружение на автобусните превозвачи от област Плевен“, юристи и управители на автобусни фирми. 

Според представители на бранша, автомобилите, които нерегламентирано превозват пътници, без да имат лиценз за това и без да плащат данъци, нанасят  огромни загуби за държавата от неплатено ДДС, загуби на законните фирми за превози, които допълнително се задълбочават поради скъпите горива, вдигането на минималната работна заплата, плащането на застраховки и осигуровки. 

Тези фактори принуждават фирмите за превози да затворят някои от своите линии, като например в община Белене – линиите в посока Плевен, Левски и Свищов. В случай, че не се вземат адекватни мерки, след време това негативно явление ще доведе до унищожаване на обществения транспорт и ликвидиране на този вид обществена услуга, смятат превозваческите фирми.

Представителите на отговорните институции се обединиха около становището, че трябва да се инициират промени в законодателството. На първо място тази дейност трябва да бъде квалифицирана като нарушение, което ще даде право на полицията да съставя актове. За целта има изготвени списъци с номерата на колите, извършващи този вид незаконен транспорт, които ще бъдат спирани и проверявани.

Областният управител Марио Тодоров увери засегнатите страни, че във всички общини на територията на област Плевен ще се провеждат съвместни акции на местната полиция и ДАИ срещу нарушителите. Паралелно ще бъде депозирано и предложение до министъра на транспорта, който да предложи промени в Закона за движение по пътищата и Закона за автомобилните превози.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама