573 кандидатстват за "Медицина" и "Фармация" в МУ Плевен

13:05, 23 апр 17 25 504 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общо 573 кандидат-студенти се явиха днес на втория предварителен изпит по химия за двете магистърски програми на Медицинския университет/МУ/ в Плевен- „Медицина“ и „Фармация“.  Началото бе дадено в 9 часа от заместник-ректора по учебната дейност проф. Маргарита Александрова , която поздрави кандидатите в присъствието на председателя на комисията за проверка и оценка на конкурсните работи по химия проф. Ангелина Стоянова, председателя на техническата комисия Виржиния Лазарова и родители , информират от пресцентъра на висшето училище. В тяхно присъствие  беше изтеглен и  вариантът на теста по химия и на общо 4 задачи –  по 2 от органична и неорганична химия. Това стана на произволен принцип от кандидат-студенти в залата, чиито входящи номера бяха изтеглени от поканени родители. Продължителността на конкурса по химия също е 4 часа.

Кандидатите, положили предварителните изпити по биология – за бакалавърските специалности и за магистърските програми – вече са проверили своите резултати чрез сайта на висшето училище или на място в Ректората. Тази година на теста по биология най-много са кандидатите с оценка добър – 34%, следвани от отличните оценки – 30% и много добрите – 22%. На изпита по биология за специалностите „Медицина“ и „Фармация“ също най-висок е делът на оценките добър – 34%, следвани от оценките много добър – 26% и отличен – 9%.

От 20 до 30 юни ще се подават кандидатстудентски документи за редовната изпитна сесия по трите начина – на място, онлайн и в кандидатстудентските бюра в цялата страна. Редовните изпитни дати за специалностите „Медицина“ и „Фармация“ са на 5 юли по биология и на 12 юли по химия, а тестът по биология за бакалавърските специалности е на 27 юли.

От тази година се разширяват възможностите на зрелостниците при кандидатстване за бакалавърските специалности – освен с държавен зрелостен изпит по биология, или с тест по биология, те вече могат да кандидатстват и с матура по друг предмет. Има промени и в балообразуването, което става чрез коефициенти, а новата информация е публикувана в Справочника на кандидат-студента на сайта на МУ-Плевен. За „Медицина“ и „Фармация“ се полагат конкурсни изпити по биология и химия, отново с участие в класирането с по-високата оценка от двете изпитни сесии – предварителна и редовна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама