Плевенски ортопеди извършиха уникална операция за смяна на колянна става

16:49, 25 апр 17 25 2403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Водещият унгарски хирург д-р Гюнтер Тибор и екип от плевенски ортопеди извършиха първата в страната операция за поставяне на изкуствена колянна става. Това съобщи днес доц. д-р  Вихър Ковачев, ръководител на ортопедичната клиника в Университетската болница в Плевен. Уникалното при новия метод е запазването на задната оригинална колянна става, което не се случва в конвенционалните операции.

Освен това хихургичната интервенция е извършена с малки разрези и минимална загуба на кръв, уточни шефът на клиниката. 70-годишният пациент, който  е от Благоевград, още утре ще бъде на крака и ще започне раздвижване. Според доц. Ковачев от такава операция  се нуждаят много хора в България. Цената й в плевенската клиника е 4200 лева, като от тях 2700 лева се поемат от Здравната каса. При този тип стави няма рискове от алергични реакции и дълбочинни инфекции, както при стария вид импланти, уточни доц. Ковачев. 

Операцията бе наблюдавана на живо в зала „Амброаз Паре“ на Телекомуникационния ендоскопски център на Медицински университет, където присъстваха  ортопеди и специализанти от  цялата страна. 

Екипът български ортопеди, извършили интервенцията, бе в състав д-р Манчо Ковачев и д-р Христо Гигов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама