Творбите от Международния симпозиум по скулптура през 2017-та в Плевен ще са в гаровата градинка

07:58, 28 апр 17 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общинският съвет в Плевен одобри на поредното си заседание схеми, по които ще бъдат разположени скулптурите от Международния симпозиум „Плевен 2017”. След кратък дебат бе взето решение творбите да бъдат разположени в района на Гаровата градинка в Плевен. Мястото е в близост и до две големи търговски сгради.

Във връзка с провеждането на симпозиума бе назначена общинска комисия, която да определи 5 места в градска среда за разполагане на скулптурите. Комисията е изготвила протокол, който е внесен в експертния съвет на общината за становище. Към предложението за сесията бяха приложени и конкретните схеми за разполагане на монументално-декоративните елементи.

Както "Топновини" писа, през февруари общинският съвет прие в Плевен да се провежда симпозиум по скулптура и одобри финансиране на проявата в размер на 80 000 лв. Симпозиумът ще се провежда през две години през месец септември, като създадените произведения ще остават собственост на община Плевен, а творците ще запазват авторските си права.

Симпозиумът се организира от община Плевен, а като съорганизатори могат да бъдат включени Съюзът на българските художници, Групата на художниците – Плевен, или физически и юридически лица, които споделят целите и идеите на инициативата. В симпозиума могат да участват скулптори от страната и чужбина. Жури от експерти ще извършва селекцията на кандидатите и ще посочи петимата автори, които ще творят по време на проявата. Първото издание на Международния симпозиум по скулптура „Плевен 2017” ще започне на 1 септември тази година и ще продължи 35 дни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама