Общинският съвет в Плевен даде "зелена светлина" за два проекта с Турну Мъгуреле

11:45, 28 апр 17 25 476 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Община Плевен ще кандидатства с два партньорски проекта за външно финансиране по Програмата за трансгранично сътрудничество „ИНТЕРРЕГ V – A Румъния – България 2014-2020 г.”. Това прие на поредната си сесия местният общински съвет. Първият от проектите е „Маршрут на паметта: устойчиви трансгранични продукти за мемориален парк „Гривица” и крепост Турну Мъгуреле”. Той е по Приоритетна ос 2 „Зелен регион”.

По този проект Плевен кандидатства заедно с румънската община Турну Мъгуреле, окръг Телеорман, като водещ партньор е община Плевен. Обект на планираната интервенция е мемориалният парк в село Гривица , който е със статут на недвижима културна ценност и има национално значение. Предвижда се паркът да бъде облагороден и да се развие като привлекателна туристическа дестинация. Размерът на бюджета е до 1 000 000 евро, от които собственият принос на общините е в размер на 2 % или до 20 000 евро. Вторият проект е „E-TEN – подобряване на достъпа на вторичните възли Плевен и Телеорман до транспортната мрежа TEN-T. Той е по Приоритетна ос 1 „Добре свързан регион”.

Кандидатстването е заедно с Областния съвет на Телеорман, който е и водещ партньор. Планираната интервенция в Плевен включва рехабилитация на ул. „Българска авиация”, на две от кръговите кръстовища по направление на ул. „Българска авиация”, реконструкция на кръговото кръстовище на територията на жк „Сторгозия”, реконструкция на ул. „Кара Колю”, участък от бул. „Георги Кочев” и ул. „Дойран” в участъка от кръговото кръстовище до кръстовището с ул. „Александър Стамболийски”. На този етап се изготвя идеен проект за извършване на строително-монтажни работи. Предвиденият размер на бюджета за планираните дейности на Община Плевен е до 5 500 000 евро, от които собственият принос е в размер на 2 % или до 110 000 евро.

Кандидатстването и за двата проекта се осъществява на два етапа, като към момента се представя концепция (изразяване на интерес). Ако проектната идея бъде одобрена, се представя цялостно проектно предложение. Срокът за представяне на концепциите е 15.05.2017 г. По правилата на донорската програма се изисква планираните действия на българските и румънските партньори да бъдат аналогични.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама