Поклонение пред жертвите на комунизма организират на остров Персин

08:41, 20 май 17 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в България ще се проведе на 27 май/събота/ от 11 часа на остров Персин, на мястото където се е намирал бившият втори обект на лагера "Белене". В същия ден ще бъде открита и изложбата „Свидетели: Памет за концлагера "Белене"- съвместна инициатива на фондация "Истина и памет" и фондация "Остров Белене”.

Изложбата е посветена на свидетелствата на различни по социален произход и политически възгледи българи, които преминавайки през лагера са оцелели и са разказали за преживяното.

Предвижда се мобилна версия изложбата да обиколи и други градове в страната .

Целта е  да се напомни за едно от най-големите престъпления на тоталитарното комунистическо управление, а младите да научат исторически факти, които не са разказани в учебниците по история.

На поклонението следващата събота се очаква да присъстват много българи от страната и чужбина, както и представители на местната власт в Белене.

Тази година за първи път събитието ще премине без участието на католическия свещеник Паоло Кортези, който бе главният инициатор лагерът в Белене да бъде превърнат в мемориал на жертвите на комунизма. Както "Топновини" писа, Кортези бе изтеглен в Италия след скандал с отказа на община Белене да регистрира семейство сирийски бежанци.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама