Изложба с експонати от военно-историческия музей в Плевен ще бъде открита в Москва

09:58, 25 май 17 25 422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изложбата „За други своя... 140 години от войната за Освобождението на България 1877-1878 гг.” ще бъде открита  в  Москва днес. Тя е съвместен проект на Държавния исторически музей на Русия и Регионалния военноисторически музей в Плевен. 

Икони на главнокомандващия руската дунавска армия  княз ген. Николай Николаевич, вещи на ген. М. Д. Скобелев, униформа на редник от Лейбгвардейска I артилерийска бригада, униформа на морски офицер капитан II ранг от Гвардейски екипаж, кръстчета и нагръдни икони на загинали руски воини на бойните полета край Плевен, са част от общо 47-те експоната от фонда на музея в Плевен, които са част от уникалната експозиция. 

         Официалното откриване на съвместния руско-български проект е в 16.00 ч. в залите на Държавния исторически музей на Русия. Участие са потвърдили заместник-председателят на правителството на Руската федерация Дмитрий Рогозин, министърът на културата на Русия Владимир Мединский, депутати от Държавната дума, посланикът на България в Москва Бойко Коцев, директорът на Българския културен институт при дипломатическата ни мисия в Москва Павел Васев.

         Почетни гости на церемонията ще бъдат кметът на Плевен Георг Спартански, който ще произнесе приветствено слово, и председателят на общинския съвет  Мартин Митев. Със свои изпълнения ще участва и камерен състав на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев”.  Изложбата ще остане в залите на руския музей  до месец октомври.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама