Плевенският медицински университет ще е домакин на национална конференция по хирургия

18:08, 29 май 17 25 496 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Плевенският медицински университет ще е домакин на национална конференция  по хирургия с международно участие от 31 май до 2 юни, съобщиха от пресцентъра на висшето училище. Участието си  са заявили  над 175 хирурзи, повечето от които са ръководители и членове на университетски клиники от областни и общински болници от цялата страна. Научната програма  ще започне на 1 юни в Телекомуникационния ендоскопски център на университета с пленарна сесия, на която водещи лектори ще бъдат акад. Дамян Дамянов; чл.-кор. проф. Григор Горчев и ректорът проф. Славчо Томов. 

Участие ще вземат и ректорът на Варненския медицински университет проф. Красимир Иванов,  както и един от водещите специалисти по трансплантология  у нас  проф. Никола Владов.

Основна тема на научния форум е  „Усложнения на конвенционалната, лапароскопската и роботизираната хирургия. Експертиза при хирургични случаи, достигащи до съдебната практика“. В рамките на конференцията ще бъдат  представени над 67 доклада. Необходимостта от дискусия по темата е наложена от високо-технологичните въведения в хирургията  и развитието на роботизираната хирургия и теле-хирургията в клиничната практика, уточниха организаторите. 

Друг важен пробив в медицината е въвеждането на лапароскопската хирургия, която вече е достигнала до всички области на човешкото тяло  и предимно труднодостъпните за конвенционална хирургия анатомични области. Ендоскопската , известна още като безкръвна хирургия, отдавна е отнела редица позиции от конвенционалната хирургия, като най-големите й предимства са по отношение на минималната хирургична травма и финансовата ефективност, т.е. по-малък престой на пациента в болницата и по-бързото му възстановяване.

Организатори на медицинския  форум са Първа хирургична клиника при УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен и Българското хирургическо дружество. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама