На остров Персин се излюпиха първите  къдроглави пеликанчета

12:40, 14 юни 17 / Любопитно 25 440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първите две кърдоглави пеликанчета са се излюпили в новосформираната колония на остров Персин, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците.

Колонията на защитения вид е разположена върху една от изкуствените платформи, построени преди 5 години от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и дирекцията на природен парк „Персина“ в блатото Песчина на острова. 
 

Преди седмица през една от уеб камерите, разположена там,  са били наблюдавани двете малки пеликанчета, а в началото на седмицата екип на БДЗП  е успял да ги види  от наблюдателната кула. 
 

В колонията живеят 3 двойки къдроглави пеликани и една двойка розови пеликани – вид, който е изчезнал като гнездящ в нашата страна, което прави успеха още по-значим за природата на България, уточняват от БДЗП. 

Екипите продължават да наблюдават от близо колонията и да следят ситуацията в нея. 

За втора поредна година колонията пеликани на остров  Персин успява да отгледа малки. Това е огромен успех за природозащитата в България, защото до миналата година единственото място в страната ни, където гнездяха къдроглави пеликани беше езерото „Сребърна“. След почти 60 години прекъсване, видът започна да строи гнезда и вече да отглежда поколение и на създадените с помощта на човека изкуствени платформи в блатото Песчина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама