• Снимка: Topnovini.bg

В България вече има около 600 000 хора с диабет, а около 300 000 не знаят още за това или са с преддиабет. Цифрите за област Плевен също са тревожни – болните от диабет в областта са над 17 000 души. От тях 1041 са на инсулин, от които 122 са деца. Новорегистрираните случаи на диабет от началото на 2017 година са вече 1 596 души, от които 110 са на инсулин.“ 
Тревожната статистика обяви пред медиите днес председателят на общинския съвет в Плевен Мартин Митев, под чийто патронаж за втора поредна година в областния център се провежда национална работна среща, посветена на проблемите на диабета.

 Организатори на форума под мотото „Заедно можем повече“ са сдружението „Диабет“ в Плевен и Клиниката по ендокринология на Университетската болница за активно лечение/УМБАЛ/ ”Д-р Георги Странски” в Плевен. За срещата днес  пристигна и председателят на Българската асоциация „Диабет” Красимир Кънев.

Здравната среща започна в 10,00 ч. в зала „Плевен“ с водосвет за здраве, отслужен от отец Иван от храм „Св.Троица“. Сред официалните гости, уважили срещата, бяха заместник областният управител Татяна Божинова, Стефан Захариев – началник отдел „Здравеопазване и социални дейности“ в община Плевен, д-р Атанас Гарев – директор на Регионалната здравна инспекция, представители на здравни институции. Свои представители имаха и всички регионални клонове на сдружение ”Диабет”.

За диабета като социално значим проблем говори председателят на общинския съвет Мартин Митев. „Радвам се, че тази инициатива преминава при такъв огромен интерес и успя да се утвърди като една хубава и полезна проява“, посочи той. 

„Диабетът е едно от най-честите хронични заболявания особено в детската възраст. Именно неговата честота и хроничния му ход го определят като социално значимо заболяване. От друга страна то изисква много обществени средства за лечение, контрол, както и много усилия от страна на самия пациент и неговото семейство, за да се провежда правилното лечение. Държавата от своя страна прави каквото е възможно и каквото е по силите й“, заяви още Мартин Митев. 

Той посочи , че основният проблем при поставяне на диагнозата е да се овладее изключително голямото емоционално напрежение и страха от тази диагноза в цялото семейство. Обикновено родителите и пациентите са шокирани, започват да търсят причини – първо в себе си, да имат чувство за вина, че не са могли да предотвратят заболяването, чувстват се безпомощни и не знаят дали ще се справят в бъдеще. Именно за това трябва много да се говори, да се обясни спокойно – както от лекарите, така и от всички обществено ангажирани с проблемите на здравеопазването институции – включително и общините.

 „Тук е мястото и на общините чрез своите възможности да разработят информационни програми за рисковете и начините за премахването им с цел предотвратяването на диабета. Много е важно също да се научим как да преодоляваме ежедневните конфликтни и стресови ситуации чрез диалог и да разбираме повече правото на другите“, каза още председателят на общинския съвет.

Приветствени думи към участниците отправиха  председателят на Българската асоциация „Диабет” Красимир Кънев и заместник областният управител Татяна Божинова. Форумът продължи с лекции от специалистите от Клиниката по ендокринология при УМБАЛ – Плевен, като първата тема беше представена от проф. Димитър Господинов – началник на Клиниката по кожни и венерически заболявания в УМБАЛ – гр.Плевен. Проф. Господинов говори по темата „Кожни промени при захарен диабет”. Темата за диабетните усложнения и съвременните възможности за превенция и лечение представя доц. Катя Тодорова – началник на Клиниката по ендокринология при УМБАЛ “Д-р Г. Странски” – Плевен и доцент към катедра “Кардиология, пулмология, ендокринология” на Медицинския университет. Като лектори в срещата участват още д-р.Гинка Раянова /Клиника по ендокринология/, ст.м.с Катя Хинкова /Клиника по ендокринология/ и д-р Силвия Ганева /Клиника по ендокринология/, д-р Елена Първанова /клиничен психолог/.

Форумът ще бъде закрит в 16,00 часа с обсъждане на организационни въпроси, свързани с дейността на диабетните организации.

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно