В Плевен ще извършват безплатни прегледи за туберкулоза

12:57, 19 юни 17 25 390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Безплатни прегледи за туберкулоза ще извършва Отделението за диспансерно наблюдение на белодробни заболявания към Университетската болница в Плевен, съобщиха от здравното заведение.  Акцията е от 19 до 23 юли и е част от националната кампания "Дни на отворени врати”, която се осъществява от Министерството на здравеопазването. финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. 

По време на дните на Отворени врати всеки пациент се изследва за риска от туберкулоза чрез анкета и консултация с лекар. При съмнение за наличие на болестта се извършват прегледи и допълнителни медицински изследвания.

Дните на Отворени врати е традиционна инициатива, която стартира през 2009 г.  От началото до сега броят на пожелалите да се подложат на тест за туберкулоза е 93 509, като на 1 039 е поставена диагнозата туберкулоза, а при 3 650 лица е открита  латентна  инфекция.

По време на проведените през месец март 2017 г. „Дни на Отворени врати” броят на анкетираните за туберкулоза  е 3 392, а от тях 37 лица са открити с туберкулоза и насочени своевременно за лечение, а 189 са открити с латентна туберкулозна инфекция и са обхванати с химиопрофилактика.

През годините инициативата е доказала своята ефективност както за повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването, така и за популяризиране на здравословния начин на живот.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама