В Плевен ще се проведе научна конференция, посветена на 140-годишнина от Освобождението на града

14:46, 19 юни 17 25 427 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Научна конференция за Плевенската епопея и значението на битката за Плевен в Руско-турската освободителна война от 1877-78 година ще се проведе в Регионалния музей в града на 27 юни. Това съобщи днес Румен Петков , който е член на Инициативния комитет, сформиран за отбелязването на 140 годишнина от Освобождението на града.

Организатори на събитието са кметът Георг Спартански, областният лидер на АБВ Цветан Антов и бизнесменът Януш Донев. Главна тема на дискусията ще бъдат трите щурма за Плевен и решаващата роля на Освобождението на града за победоносния изход на войната. Доклади по темата ще изнесат проф. Андрей Пантев, академик Константин Косев, княз Александър Трубецкой - председател на Сдружението "Памет за императорската гвардия", Пьотр Мултатули - доктор на историческите науки, Дмитрий Володихин - професор в Московския държавен университет. Приветствие пред гостите ще произнесат бившият президент Георги Първанов /президент на България в периода 2002-2012 г./ и кметът на Плевен Георг Спартански.

Гостите за конференцията ще пристигнат ден по-рано в Плевен и ще се срещнат с плевенския кмет и с областния управител. След това ще поднесат цветя пред Мавзолея-параклис "Св. Георги Победоносец" и  пред паметниците на генералите Тотлебен и Скобелев. Планирано е и посещение на Плевенската панорама, на парк "Лавров" и на Тотлебеновия вал.

В научната среща ще участват също музейни работници, историци, общественици, плевенски депутати и бивши кметове на Плевен.

Началото на конференцията е от 11 часа. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама