Седем плевенски читалища ще бъдат проверени за финансови злоупотреби

12:07, 20 юни 17 25 741 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Агенцията за държавна финансова инспекция започва проверка в седем плевенски читалища в отговор на сигнал от кмета Георг Спартански. Това става ясно от писмо на директора на агенцията Георги Начев до община Плевен. Проверките се отнасят за периода 2015-2016 година. На одит подлежат читалищата „Н. Ракитин 1969”,  „Пробуда 1990”,  „Извор 1959”, „Развитие 1998”,  „Кл. Браницки 1900” и НЧ „Паисий Хилендарски 2001” – гр. Славяново”, и НЧ „Хр. Ботев 1927” –  Коиловци.

Установените нарушения, за които общината подаде сигнал в агенцията, са в годишните отчети на въпросните читалища. Проверката на общината е установила неспазване на Закона за народните читалища и неправомерно изразходване на държавната субсидия.

Както "Топновини" писа, през март тази година кметът Георг Спартански изпрати писмо до Министерството на културата с анализ как се харчат парите от държавния бюджет от читалищата на територията на общината. Според кмета при проверките на 35-те читалища на територията на общината в началото на 2017 са установени редица нарушения в изразходването на читалищните субсидии и в използването на материално-техническата база, дадена от общината за осъществяване на дейността им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама