В Плевен започва основен ремонт на Водната каскада и Градската градина

08:23, 24 юни 17 25 556 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Започва основна реконструкция на Градската градина, Водната каскада и площад „Стефан Стамболов” в Плевен. Проектът се изпълнява като част от одобрената инвестиционна програма на община Плевен по изпълнението на проекта „Осигуряване на устойчива градска среда на Плевен”. Дейностите обхващат рехабилитация и реконструкция на общо 30 обекта, сред които  детски и спортни площадки, 5 пешеходни моста и 17 улици. 

„Апелът ми към всички е да вършим работата си делово, законосъобразно, в срок и качествено, за да бъдат одобрени разходите и да не бъдат налагани санкции, което ще постави под опасност общинските финанси." Това каза по повод старта на ремонтите кметът Георг Спартански. Той подчерта, че само изграждането на детските и спортни площадки, които ще са по съвременни европейски изисквания за безопасност, е на стойност общо над 900 хил. лв. 

Кметът припомни, че изграденото със средства по европейски програми трябва да се поддържа минимум 5 години след края на ремонтите. „В тази връзка е и най-голямото ми притеснение, защото детските площадки са най-уязвимата от гледна точка на вандалски прояви част от проекта. Стотици хиляди левове влагаме годишно за отстраняване на щетите, държим се като окупатори в собствената си страна. Нека да пазим изграденото”, за пореден път призова Спартански.

 Както "Топновини" писа, Водната каскада в центъра на Плевен ще бъде основно реконструирана. Ще бъдат реновирани настилките по цялото й протежение. 

Ще бъде подновена парковата мебел и осветление, така че то да кореспондира с това на централния площад.  Ще бъде подменено ефектното осветление на самата Каскада с монтирането на 250 подводни прожектора. Една от емблемите на Плевен ще има и озвучаване, което ще бъде синхронизирано с водните ефекти, които ще бъдат създавани от 235 различни вида дюзи.

Заради ремонтите  поетапно ще бъдат затваряни различни участъци от Градската градина. Настилката на централната алея ще бъде подновена, така че да е  същата като цвят и материали, както на ремонтирания  преди две години площад"Възраждане". Съществуващите в момента  детски площадки са в лошо състояние и не отговарят на изискванията за безопасност. Затова те ще бъдат оградени, достъпни за хора в неравностойно положение и с ударопоглъщаща настилка. 

Ще има пясъчници, беседка,пързалки, люлки, комбинирани детски съоръжения и пейки. 

Настилка от вибробетонови павета с различни размери и цветове ще бъдат монтирани на площад "Стефан Стамболов" пред театъра.  Предвижда се да бъде обновено парковото обзавеждане, включващо по 20 пейки и кошчета за отпадъци. 

 Ремонтите на градската градина, площад "Стефан Стамболов" и Каскадата трябва да приключат до октомври. 

Всички 30 обекта по проекта„Осигуряване на устойчива градска среда на Плевен”  ще бъдат завършени в рамките на две години и половина.

Общият бюджет на дейностите е в размер на  13 844 761,73 лв., които представляват 100 % безвъзмездна финансова помощ за Община Плевен. От тях 2 076 714,26 лв. е националното съфинансиране и 11 768 047,47 лв. е европейското съфинансиране.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама