Показват творби от Златния фонд на Обединена Българска банка в Плевен

10:03, 24 юни 17 25 546 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Обединена българска банка /ОББ/ представя в Плевен най-ценните експонати от Златния фонд на своята колекция в изложбата  „Не/познати“. Идеята е колекцията да достигне до всички краища на България чрез пътуващи изложби. За целта са избрани 13 града и Плевен е един от тях.  Изложбата е отворена за посетители до 8 юли в Художествена галерия „Илия Бешков“. Интересът към уникалната колекция е голям, казаха от галерията. 

Такава изложба може да се види изключително рядко, тъй като е изключително рядко в България една финансова институция да обърне внимание и да инвестира в изкуство по такъв впечатляващ начин, каза директорът на галерията Мирослав Минчев. 

Колекцията наброява 225 произведения на изобразителното изкуство и антикварни предмети. Всички те са били част от интериора на различни клонове на ОББ. В Плевен банката представя 47 от картините. Това са непознати картини на известни автори - съвременници и класици.

В годината, в която се навършват 140 години от Освобождението на Плевен, ОББ представя живописни платна, възпяващи подвига на Плевенската епопея, наред с другите творби от ценната си сбирка. Вдъхновеното от Освободителните борби платно „Освободителите“ на Александър Поплилов заема своето достойно място в Златния фонд от Колекцията на ОББ. 

Друго произведение, посветено на освобождението на града, е платното „Освобождението на Плевен“ на доайена на художниците в Троян Григор Първев. Град Плевен е и родно място на именития живописец, представен в изложбата - Николай Русчуклиев, а талантливият пейзажист Марко Монев е роден в с. Гостиля. 

Най-ранната творба от колекцията е рисувана точно преди 100 години – това е „Военен обоз“, дело на Васил Маринов. Най-късните произведения са от 1996 г. Специално за изложбата е изработена и тактилна карта на картината „Лодкар“ от Радомир Мандов. Чрез нея, придружена от аудио описание, ОББ дава възможност и на хора с нарушено зрение да се докоснат до вълшебството на изобразителното изкуство.

Освен творбите на класици и съвременници, в Плевен са показани и подбрани ценни антикварни предмети от колекцията на Банката - уникални пишещи и сметачни машини, стенни часовници и други предмети.

Входът е свободен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама