Наше момиче трета на Европейското по шах до 14 години

12:25, 15 сеп 17 / Спорт 25 833 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От 5 до 14 септември в Мамая (Румъния) се състоя Европейското Първенство по шахмат за юноши и девойки. Изключителен успех постигна нашата състезателка Белослава Кръстева от "Спартак Плевен XXI". Тя участва в групата за девойки до 14 години, в която се състезаваха  81 състезателки от 34 държави. Сред тях 14 бяха с международно звание.Те играха 9 кръга по "Швейцарска Система''. Големия брой състезателки предопредели много оспорвана борба,в която фаворитките нямаха право на грешка. Белослава започна ударно и оглави класирането след три победи срещу Барбора Мачулайте (Литва), Сесилия Джулио (Испания) и фиде-майсторката Алесия Чиулачу (Румъния). Последваха две трудни срещи срещу други две фиде-майсторки Мария Ейзагуери (Испания) и Дария Лехачи (Румъния) завършили съответно с реми и победа.

В шестият кръг нашата състезателка направи реми срещу Мария Берданюк от Украйна,а в седмия допусна единствената си загуба от Естии Ауберт от Франция.До края на първенството Белослава,обаче нямаше право на грешки,и тя не ги направи след като постигна две победи срещу Ронит Левитан (Израел) и Виталия Каменя (Германия).Така със 7 точки от 9 възможни,постигнати след 6 победи,2 равни срещи и 1 загуба Белослава Кръстева спечели бронзовия медал.Успехът е изключително голям, както за състезателката, така и за България и клуба ѝ "Спартак Плевен XXI".

Предните две години Белослава също се представи успешно и бе в призовата шестица, но и двата пъти малко не достигна за медал. Сега обаче радостта е голямо,тъй като  Белослава Кръстева на практика не излезе от призовата тройка през целия турнир. Най-ниското ѝ класиране бе след загубата в седмия кръг, когато отиде на пето място, но с победата в осмия отново се върна сред първите три в класирането. Кулминацията бе в последната партия,където победата и даваше медал,но загуба я вадеше извън десятката. Нямаше да бъде справедливо обаче това да се случи с оглед на класата която тя показа през целия турнир,а и тя не даде никаъв шанс на противничката си в последната партия.

 Догодина Белослава ще бъде отново в същата възрастова група и ако продължи така развитието ѝ летвата вече ще бъде "европейското злато".

В различните възрастови групи участваха 31 българи, като бронзов медал спечели и Габриела Антова при девойките до 16 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама