Генералният консул на Турция: За нас България е приятелска страна

18:30, 09 ное 17 / Политика 25 430 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Генералният консул на Турция в Пловдив Хюсейин Ергани се срещна днес с кмета на Плевен Георг Спартански и председателя на Общинския съвет Мартин Митев. Основна тема на разговорите беше предложението от страна на Община Газиосманпаша – Истанбул, за установяване на партньорски отношения с Община Плевен. Предложението е съгласувано на всички нива в турската държава и беше заявено официално с писмо от името на Генералното консулство на Турция в Пловдив.
Гледаме на България като на приятелска страна, а Плевен заема специално място в сърцето ми, увери г-н Ергани. Отношенията между нашите страни са активни и резултатни. През м. януари идната година очакваме българска делегация на високо ниво по повод финализирането на ремонта на църквата „Свети Стефан” в Истанбул, подготвяме междудържавна визита, в близко време развитие ще получи и въпросът за износ на месо от страната ви към Турция, разказа дипломатът. Община Газиосманпаша е един от най-престижните райони на Истанбул и считам, че има достатъчно потенциал за сътрудничество с Плевен, изпълнено с реално съдържание, беше категоричен той.
Такова партньорство би било добра стъпка в подкрепа на националната ни политика за добросъседство и стабилност на Балканите. Тъй като Община Плевен вече има договор за сътрудничество с Централния административен окръг на друга голяма столица – Москва, оценяваме предложението и заедно с г-н Митев ще предприемем мерки за внасянето му на вниманието на Общинския съвет, в чиито правомощия е да приеме решение относно провеждане на преговори за подписване на договор, увери Георг Спартански.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама