Валидираха пощенски плик и картичка, посветени на Плевенската епопея

08:30, 25 ное 17 25 539 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 

 Илюстрована пощенска карта на тема „140 години Плевенска епопея и 40 години от създаването на Плевенската Панорама” и пощенски плик, посветен на 110 години Военноисторически музеи – Плевен, бяха валидирани тази седмица на специална церемония в Регионалния исторически музей – Плевен. Печатите на първите екземпляри поставиха Негово величество Симеон Сакскобургготски, заместник-министърът на транспорта Димитър Геновски, кметът на Община Плевен Георг Спартански и Румен Петков, член на Инициативния комитет за честванията на 140 години от Плевенската епопея.

 Художник на изданията е д-р Ненко Атанасов. За картичката, която е в тираж 10 602 броя, е избрана картина от битката при Плевен с ген. Скобелев и карта на местността, където са се водили военните действия. Пощенският плик, на който са изобразени Мавзолеят и икона на Св. Георги Победоносец, е отпечатан в тираж 11 347 броя.

Започнахме проявите в началото на годината с амбицията да превърнем това честване в национално и благодарение на усилията на сформирания по този повод в Плевен Инициативен комитет, това се случва. За мен е чест да присъствам на тази церемония и изключително се вълнувам, че толкова много плевенчани са тук, че има толкова много деца. Защото това, което правим под мотото „Плевен помни!”, е насочено главно към онези, които идват след нас. Моята искрена благодарност към всички организатори, към всички, които съдействаха да се случи това събитие, което е акцент в богатата поредица предстоящи събития”, каза още г-н Спартански.

Г-н Спартански връчи на Негово величество Симеон Сакскобургготски специално изработения паметен знак „140 години от Освобождението на Плевен”, на който са гравирани Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец” и Панорамата, както и изписано мотото на честванията „Плевен помни!”.

През 2018 г. по решение на Съюза на българските филателисти отличената рисунка на 6-годишната Марина Сакарска от ДГ „Слънце” ще бъде издадена като марка. Новината съобщи Румен  Петков.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама