Цецка Цачева: Затворът в град Белене няма да бъде закрит

12:40, 23 мар 18 25 963 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Затворът в град Белене няма да бъде закрит, нито ще се премества, това увери министърът на правосъдието Цецка Цачева. Тя добави, че в затворническото общежитие са подобрени битовите условия.

"През 2017 година към затвора в Белене бе открито затворническо общежитие, което е от открит тип, но там условията са съобразени с необходимите квадратни метри лична площ за всяко едно лице, което е лишено от свобода, необходимите санитарни условия, които са общи европейски критерии, и ние се стремим да постигнем такива във всички места за лишаване от свобода", коментира Цачева.

"Има перспектива за увеличаване на тези места, така че затворът в Белене няма да бъде преместван", подчерта Цачева.  

Общинският съвет в Белене вече единодушно гласува за оставането на местния затвор, който е като визитка за дунавската община. До това решение се стигна, след като в деловодството на Общинския съвет през февруари е получено писмо от омбудсмана на Република България Мая Манолова.

В него тя посочва, че във връзка с извършена проверка от Националния превантивен механизъм в затвора в Белене през октомври 2017 г. и на основание чл. 19, ал. 2, т. 4 от Закона за омбудсмана, отправя препоръка Общинският съвет в Белене да изпрати на министъра на правосъдието "Становище относно закриване или запазване на Затвора в град Белене".

Мястото за изтърпяване на наказание е основано през 1949 г. То се намира на територията на дунавския остров Персин. В него се настаняват осъдени на лишаване от свобода пълнолетни мъже от категорията Закрит тип за нерецидивисти и рецидивисти, Открит тип, както и такива, по отношение на които е постановена мярка за неотклонение "Задържане под стража" за извършени престъпления на територията на областите Добрич, Разград, Силистра и Русе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама