Ловеч отбелязва празника си

10:00, 11 май 18 25 451 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Община Ловеч отбелязва празника си днес, когато по стар стил е Денят на славянската писменост и на Светите братя Кирил и Методий.

Тазгодишният 11 май започва с божествена света литургия и молебен за благоденствие, които ще бъдат отслужени в катедралния храм в центъра на града.

В 10.30 ч. тръгва празничното шествие, начело на което ще бъдат иконата на св. св. Кирил и Методий и знамето на Ловеч. В него ще се включат официални лица, деца и ученици от ловешките училища, танцьори, както и музикантите от Общинския духов оркестър, предаде ''Дарик''.

Тържественото издигане на знамето е на площад „Тодор Кирков” в кв. Вароша в 11 ч. Тогава започна и празничната програма, в която участие ще вземат детски вокални групи и танцьори от местни фолклорни формации.

В 12 ч. започва тържествената сесия на общинския съвет, на която за почетни граждани ще бъдат обявени проф. Беню Цонев (посмъртно), драматургът Константин Илиев и архитект Петко Еврев.

За празника си Ловеч посреща две чуждестранни делегации от побратимени градове. Гостите от албанския град Берат води зам.-кметът Биедър Биана, а от руския Лотошино – главата на Лотошинския муниципален район Екатерина Долгасова.

Сред официалните лица в Деня на Ловеч ще са още министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов, както и Черновицкият епископ Лонгин от Украйна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама