Омбудсманът Мая Манолова обяви, че започва национална кампания заедно с родители срещу таксите в предучилищните групи в детските градини. Според Манолова общинските съвети масово нарушават законовите разпоредби, като събират такси за отглеждането на децата в предучилищните форми. Омбудсманът е убедена, че за задържането на децата в училище е необходимо те да са преминали през предучилищна подготовка, съобщи БНР.

„Този проблем е още по-важен за децата, чийто майчин език не е български. Защото посещението на забавачка е единственият начин да се осигури задържането на децата в училище. Вместо да ги връщат с полиция и всякакви органи, е по-нормално да им се създадат навици. А ако са платени детските градини, със сигурност социално слабите семейства няма да си пращат децата в предучилищните форми“.

Манолова е на посещение в Плевен, но извън програмата й среща с нея поиска плевенчанинът Борис Братухчев, баща на първокласничка, който завел дело, вече спечелено на първа инстанция, срещу таксите при задължителното предучилищно обучение.

Според Братухчев, който е баща на седемгодишно момиченце, вече първокласничка, съгласно новия образователен закон предучилищното образование е задължително и безплатно, но повечето родители не знаят това. Изчисленията на плевенчанина показват, че отпусканите от държавата на общините пари за задължителните предучилищни групи са повече, отколкото тези за 3- и 4-годишните деца, за които детската градина не е задължителна.

„С моето дете може и да не успея с безплатна градина, но поне децата, които са след нея, би трябвало да могат да я ползват. Имам приятели, които са учители, и те казват: „Личи си кои деца са били в градините и кои не са“. Самото обучение наистина е интересно, самите помагала са направени интересно. Обаче, като отидеш и кажеш на един човек, че трябва да плати 50 лв. на месец за това нещо, казва: „Ами не мога, просто не мога!“ И не го пращат“.

Искрен Веселинов, председател на парламентарната комисия по местно самоуправление, потвърди волята на управляващите всички деца да бъдат обхванати в предучилищните форми на обучение, тъй като немалка част от първокласниците тръгват на училище без да знаят български език.

„Ние имаме проблем с ранното отпадане от училище. Голяма част от отпадналите деца са от малцинствен произход. Ние не можем да имаме социализиране на тези деца, ако те не завършат образованието си, ако не си създадат навици – първо за обучение, след това за труд… Всички български деца, които ги задължаваме да започнат по-отрано своята подготовка за училище, трябва да бъдат третирани по един и същи начин и да бъде поето тяхното обучение – нещо, което, мисля, всеки български гражданин го приветства“, коментира Веселинов.

По думите на народния представител от ПГ „Обединени патриоти“ именно това е причината за приемане на законодателното решение обучението в предучилищното образование да бъде поето изцяло от държавата. Веселинов уточни, че централният бюджет поема разходите за обучение на 5- и 6-годишните в детските градини и единственото, за което общините могат да събират такса, е храната. „Не може да има една и съща такса за децата, които са там на отглеждане, и за учащите. И в това отношение, ако има общински съвети, които не са си променили наредбите, те действително са в грешка“, отбеляза той.

Според Теодора Дачева, заместник-председател на Националното сдружение на общините в Република България, преди последните законодателни промени е имало неясноти около събирането на такси за детските градини, но в новия Закон за предучилищното и училищното образование и с последните изменения в Закона за държавния бюджет, с който е променен и Законът за местните данъци и такси, този въпрос е ясно регламентиран. Тя потвърди, че, съгласно нормативните изисквания за децата, записани в задължителните предучилищни групи, общините могат да събират такси само за храна.

„Ние сме съгласни и години наред водим този диалог с министерство на образованието. От една страна, държавата казва: задължително е това обучение на 5- и 6-годишните, от друга страна обаче, родителите затова не виждат смисъл в събирането на такси. Но записът в закона е точно такъв: "Не се събират такси за обучението", докато самото изхранване на децата, което, разбира се, се осигурява при целодневна организация, ние трябва по някакъв начин да го покрием. И този начин до момента е с такси“.

Дачева съобщи, че съвместно с МОН представляваното от нея сдружение от юли миналата година е започнало разяснителна кампания за различното съдържание на стандартите и стойностите за децата от 2 до 4 години и за децата в подготвителните групи за училище. Според нея през настоящата година корекции в тази насока са внесени в почти всички общини.

Заместник-председателят на Националното сдружение на общините в Република България подчерта, че навсякъде приоритетно се осигуряват места за 5- и 6-годишните деца. Според изчисления, направени през миналата година, цитирани от Дачева, за да отпаднат таксите за тези деца при целодневен режим в детските градини, би трябвало държавата целево да осигури около 30 млн. лв.

Според народния представител Искрен Веселинов осигуряването на такъв финансов ресурс е: „Предмет на разговор, разбира се. Аз смятам, че доста сериозна стъпка беше направена и до момента. Въпрос на някакви разчети и на някаква целесъобразност. Да не забравяме все пак, че има и алтернативен вариант, когато родителите не желаят детето да бъде гледано целодневно, когато не желаят детето да се храни в градината – те могат да го запишат в училище и то да получи само обучението. По принцип проблемът с недофинансирането на общините в много сфери е сериозен проблем. Ние работим много активно и добронамерено с Националното сдружение на общините в Република България и търсим всички варианти да компенсираме един по един тези дефицити. Конкретният, разбира се, ще бъде предмет на дебат в началото на бюджетната процедура, която започва октомври месец“.
 

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно