Отпуснаха над 2 милиона лева за заплати за болниците във Враца и Ловеч

11:19, 23 май 18 25 485 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правителството одобри допълнителни плащания по бюджета на Министерството на здравеопазването за предоставяне на безлихвена възмездна финансова помощ на МБАЛ „Христо Ботев” АД, гр. Враца, и МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов” АД, гр. Ловеч, в размер до 2 223 113 лв. Средствата са предназначени за погасяване на неразплатени разходи за персонал. 

Предвижда се двете лечебни заведения да възстановят предоставените средства на месечни вноски в срок до 10 декември 2019 година.

Решението съответства и изпълнява политиката на правителството за подобряване функционирането и контрола на здравната система в страната и повишаването на качеството на медицинската помощ.

Премиерът Бойко Борисов още веднъж призова здравното ведомство да продължи с реформите, но те да не бъдат за сметка на медицинския персонал и пациентите. Премиерът е категоричен, че двете болниците ще работят и заплатите ще се получават.

"Доста операции в момента се подготвят, водят се по аптеки, по болници. Работа на държавата е да хваща тези, които ги източват и да не допуска в двора на държавната болница да има частна и частната да печели, и да е в много добро финансово състояние, а държавната да е губеща. Плащаме заплати на маса служители. Така, както в Пловдив с фиктивните плащания на лекарства милиони левове се източват. Ще се справим с тази работа", заяви Борисов, цитиран от БНР. 

Въпреки решението на правителството, медиците от Ловешката болница отново излизат на протест и блокират движението по една от основните улици в града. Те продължават да настояват за трайно решаване на финансовите проблеми на болницата и сигурност за работните си места.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама