Тютюнопроизводители от Силистренско чакат парите си от осем месеца

15:55, 06 юни 18 25 1095 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В силистренското село Искра тютюнопроизводители се събраха, за да поискат от Булгартабак-Плевен в срок от една седмица да им изплати дължимите близо 1 милион лева, за продаден миналата година тютюн. 60 семейства от общините Ситово, Дулово, Главиница и Тутракан чакат вече осем месеца да получат парите си, съобщи БНТ.

Последното обещание е било, че до 24 май банковите им сметки ще бъдат захранени, а тютюнът са го предали през ноември миналата година. Всяко семейство има да получава от 10 000 до 50 000 лева. Заради забавянето изпитват затруднения при погасяването на кредити и плащането на осигуровки. Реална е и опасността тази година да не успеят да отгледат и нова реколта.

Тютюнопроизводителите имат подкрепата на общинските си кметове и не бъдат ли платени задълженията към тях, ще се пристъпи към ефективни протестни действия. Мнозина от стопаните са обмисляли да намерят и алтернативно на тютюна производство, но безуспешно.

Така например заради ниска цена от миналата година в гаражите им залежават тонове чубрица. Подобна е ситуацията и с отглеждането на слънчоглед и тикви. Затова за тях дилемата е тютюн или чужбина.

"От мойто детство се занимавам с тоя тютюн, но за първи път ми се случи тази година това нещо – 10 000 лв. Работихме 10 дка тютюн и не съм получила още нито една стотинка досега", жалва се Рафие Садък.

"Как да го сменяме – слънчогледът отива без пари, тикви сеем на 70-80 стотинки. Как да го сменяме - ние с какво ще се прехранваме после? С какво ще изучаваме децата си. Сигурно другата седмица ще хвана влака за Германия там е било по-хубаво уж", пита Дилбер Джевдет.

"Почнаха болести по тютюна – некрозата, див огън - трябва да се пръска пък няма пари значи, няма да има и реколта тази година и тютюн няма да има", обяснява Сали Халид.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама