Разбиха схема за данъчни престъпления, действала в няколко области (СНИМКИ)

15:58, 12 юни 18 25 1152 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Неутрализирана е организирана престъпна група за данъчни престъпления в особено големи размери при операция, 
проведена от служители на ГДБОП и колегите им от няколко териториални служби, съвместно със Специализираната прокуратура, на 4 и 5 юни. Лидерът на групата е задържан под стража.

Разследвана е организирана престъпна група, ръководена от собственик и управител на търговско предприятие за производство и търговия с млечни изделия на територията на област Велико Търново. Според събраните данни той е организирал престъпната дейност и под контрола на групата е обезпечил регистрацията на десетки търговски дружества на подставени лица, като чрез осигуряван от тях документален поток неправомерно е приспадал данъчен кредит. 

Според установеното до момента в началния етап на разследването в рамките на 4 месеца търговецът е осуетявал плащането на ДДС в размер на 900 000 лева. Има информация, доказателства и насоки на работа, като вероятно в рамките на целия инкриминиран период размерът на данъчните задължения ще е по-голям, обясни зам.-административният ръководител и говорител на Специализираната прокуратура прокурор Даниела Начева. 

Работата е извършена в оперативен порядък предвид трудността при установяването на доказателства и представянето им пред съда с оглед взимането на мярка „задържане под стража“. Затова бе приложен нов подход – по-сериозна подготовка във фазата на предварителната проверка, така че още в първите дни след претърсванията, на съда да бъдат представени годни доказателства, за да бъде поискана мярка „задържане под стража“, добави прокурор Начева. 

Мярката е наложена на ръководителя на групата – собственика на предприятието, като е важно да се уточни, че  за ръководство на организирана престъпна група и осуетяване на плащането на данъчни задължения в особено големи размери, законът предвижда освен лишаване от свобода и конфискация на имущество. 

Затова днес в Специализирания наказателен съд е внесено искане за налагане на запор върху движимо и недвижимо имущество  на извършителя на данъчното престъпление. По делото предстои да бъдат обвинени още двама, като на единия вече е предявено обвинение за участие в организирана престъпна група. 

Установено е, че единият от тях е осигурявал фактури, по които не са били налице реални доставки и въз основа на тях дружеството – ползвател на предимството от данъчната измама, е приспадало данъчен кредит. В последните 2,5 г. производителят е реализирал търговски оборот за над 50 млн. лв, а е платил данъчни  задължения от 47 хил. лв. Неплатен данък за 900 000 лева е установен като неплатен за период от само четири месеца – от януари до април включително тази година. 

Предстои проверката на период от юни 2017 до април 2018, като досега е установено, че ръководителят на групата и сложната схема на данъчна измама ползват различни механизми за осуетяване на данъчни задължения. Борбата с тези престъпления е важна с оглед осигуряването на предимство на определени търговци в определен сегмент от пазара, както и заради щетите върху бюджета и генерирането по незаконен начин на огромни приходи за кратки периоди.

В хода на операцията, проведена на територията на областите Русе, Пазарджик, София, Велико Търново и Търговище, са извършени действия по разследването на 21 недвижими имота - 14 офиса на фирми и счетоводни кантори и 8 адреса на физически лица. Извършени са и 14 лични обиска иззети са компютърни системи, счетоводни и други документи, които имат отношение към разследването. От имот в софийското с. Бистрица са иззети схеми, онагледяващи престъпната дейност, разпитани са множество свидетели, допълни наблюдаващият прокурор Кирил Пейчинов.

Около една година задълбочени усилия отне предварителната работа по случая, реализирана от служителите на отделите „Контрабанда“ и „Разследване“ – ГДБОП. Възприехме нов подход при разследването на престъпления срещу данъчната система и заложихме много на предварителната подготовка, за да постигнем много бързо повдигане на обвинения, поясни заместник директорът на ГДБОП ст. комисар Стефан Джолев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама