Кметът на Тетевен извика ВиК-Ловеч на спешна среща за проблемите с водата

14:39, 19 юни 18 25 790 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Община Тетевен и представители на ВиК-Ловеч проведоха среща по искане на д-р Мадлена Бояджиева – кмет на община Тетевен по повод ремонта на напорен водоем "Костина", с. Рибарица, и наложения режим на водоподаването в Тетевен. Целта на срещата беше да бъде дадена яснота на населението за извършваните ремонтни дейности, тяхната продължителност, да се предприемат мерки за осигуряване на водоподаване към всички зони в града в часовете извън обявения режим, както и да се осигурят с питейна вода всички детски и социални заведения и заведения за обществено хранене в общината. 

Кметът на Тетевен попита защо този ремонт не е започнал през април или май, а точно в летния туристически сезон, когато е най-активната работа на хотелиери и ресторантьори, защо общината и кметът не са били навременно информирани за него, за рисковете от спиране на водоподаването и за необходимостта от продължителен воден режим и защо не е направено навременно информиране на гражданите за ремонта и неговата продължителност.

Бояджиева съобщи, че има зони в града, където от самото начало на ремонта /11 юни/ няма вода, независимо от режима и запита представителите на ВиК означава ли това, че тези домакинства няма да имат вода до 5 юли, когато е обявен крайният срок на ремонта. 

Мнението на общинското ръководство е, че при такива дълги ремонти следва общината и гражданите да бъдат уведомени поне 1 месец предварително, да се направи предварителна организация и точна схема за осигуряване на водоподаване и снабдяване с питейна вода. Сега нещата се случват на парче и ден за ден. На 11 юни от Валя Боева – ръководител Производствено поделение – Тетевен, се подава съобщение за спиране на водата за един ден и така няколко последователни дни. Едва на 15 юни, след разговор с кмета, е дадено съобщение за крайните срокове на ремонта – 05.07.2018 г.

,,Пред гражданите трябва да сме искрени и ясни. Те щяха да разберат, ако мотивирано и навреме ВиК бяха поднесли информацията и бяха обезпечили периода на ремонта с мерки за осигуряване на питейна вода в определени часове за всички жители на града. Това не би довело такива сътресения“ – каза д-р Мадлена Бояджиева.

Тя поиска по време на срещата от ВиК-Ловеч ремонтът на резервоара да приключи предсрочно - поне с една седмица, да се осигури вода за зоните, до които не се качва вода в часовете с водоподаване, да бъдат набавени водоноски в най-проблемните зони на града.

Инж. Иглика Игнатова от ВиК-Ловеч заяви, че са констатирани сериозни течове в "Костина", които през годините са водели до въвеждане на режим на водата. В момента се работи с 50% капацитет на резервоара, без него не може да се осъществи нормално водоподаване. Тя уточни, че през зимата ремонтът няма как да се извършва поради технологични изисквания на процеса и необходимост на съхнене на строителни работи. 

Инж. Игнатова обясни, че допълнително от дъждовете става замътване на самия водоизточник поради което водата се спира, тъй като не може да се подава вода с влошени питейни качества. Това спиране и пускане на водата е довело до непредвидени аварии по магистралния водопровод, за които също се изисква технологично време и спиране на водата. Представителите на ВиК увериха кмета, че ще докарат водоноски, които ще бъдат разположени в най-критичните точки.

Д-р Мадлена Бояджиева и председателят на ОбС Мария Стойчева поканиха инж. Иглика Игнатова или друг представител от ВиК-ловеч да присъства на заседанието на ОбС на 20 юни, за да бъде дадена по-точна информация на общинските съветници и на гражданите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама