Безработни от Северозапада и от Румъния ще се обучават за строители

14:30, 23 юни 18 25 592 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Обучават безработни и завършващи училище от северозападните области за строители. Финансирането е по проект “Развитие на съвместния трудов пазар и трудовата мобилност в областта на строителството в Трансграничния район на Румъния и България ”, съобщава БНР.

Водещ партньор по проекта е Румънската Асоциация за Електронна и Софтуерна Индустрия - клон Олтения, град Крайова. От румънска страна партнира и Асоциация строителен клъстер Олтения, град Крайова, от българска страна партнират Видинска търговско-промишлена палата и Национален център за информационно обслужване-Плевен, поясни Красимир Кирилов, председател на палатата във Видин.

"Нашата цел на проекта е увеличаване на трудовата заетост и намаляване на безработицата, подобряване на икономическото развитие и повишаване на социалното приобщаване. На всички ни е ясно, че говорим за професионално обучение за безработни лица или такива, които сега завършват 12 клас, които имат желание да работят в областта на строителството и които нямат нужната квалификация... То ще се проведе във Видин, Монтана, Враца и Плевен", обясни Кирилов.

Анкетното проучване е показало, че строителните фирми се нуждаят от зидаро-мазачи, вътрешно и външно облицоване. Курсовете ще се проведат през есента. 90 кандидати в България и още толкова в Румъния ще преминат 120 часа обучение, след което ще получат професионален сертификат, който ще важи за цяла Европа, уточни Красимир Кирилов.

"Ще се опитаме да направим така, че тези хора да могат да търсят работа както в България в изброените области, така и в съседна Румъния. Много често, особено в пиковите сезони, когато се търсят строители, се оказва, че недостигът е огромен", допълни той.

Ще бъдат изградени два информационни центъра в Монтана и Видин, в които ще се дава информация и консултации в областта на строителството и ще се съдейства при намирането на работа.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама