Жълт код за проливни дъждове в Северозападна България и Предбалкана

07:15, 22 юни 18 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В петък отново в сила е жълт код за проливни дъждове. Около обяд ще започне да се развива мощна купеста облачност – първо над западната половина от страната, привечер и на изток. Очакват се краткотрайни, на места интензивни валежи и гръмотевични бури. Има условия и за градушки.

Във Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч отново е обявен жълт код за опасно време. Там валежите ще бъдат значителни – до 30 л/кв.м., придружени от временно силни пориви на вятъра и локални градушки. 

В петък около обяд, под влиянието на добре изразен студен атмосферен фронт, отначало в северозападната половина от страната, а привечер и през нощта и в източните райони ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. В отделни райони, главно от Северозападна България и Предбалкана, валежите ще са интензивни и значителни по количество. Очакват се градушки. 

Температурите ще са все още високи - максималните ще са от около 27 градуса в северозападните, до около 33-34 градуса в югоизточните райони. До вечерта вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще започне чувствително захлаждане.

Над Черноморието ще има променлива облачност, но през деня валежи са малко вероятни. Ще духа бриз. Максималните температури ще са 28-31 градуса. Температурата на морската вода е 23-26 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините сутринта ще има и слънчеви часовe, но около обяд първо в масивите в Западна България, а по-късно през деня и в останалите планински райони, ще се развива мощна купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, в отделни райони значителни. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Температурите през деня ще са все още високи и максималната на височина 1200 метра ще е около 19 градуса, на 2000 метра - около 13 градуса.

През уикенда температурите чувствително ще се понижат – с около 10 градуса. Преобладаващите максимални температури ще са между 21 и 26 градуса. На места, повече в източните и южните райони, ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, отделни райони - интензивни и с градушки. Ще бъде и ветровито. Всичко това се дължи на студен атмосферен фронт, под чието влияние ще попадне страната ни. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама