36-ти контингент заминава за участие в мисията на НАТО в Афганистан

08:20, 22 юни 18 25 512 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Командването на Единен център за начална подготовка-Плевен организира тържествен ритуал по официалното изпращане на 36-ти контингент на Българската армия за участие в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа“ в Афганистан.

Ритуалът ще се проведе от 11:00 часа пред Параклис - мавзолей "Свети Георги Победоносец” на площад „Възраждане” в центъра на Плевен. Участие в него ще вземат министърът на отбраната Красимир Каракачанов и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов. На ритуала по изпращането ще присъстват още командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

Контингентът е в състав до 160 военнослужещи. Той включва национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери в Щаба на мисията на НАТО. Национален командир на контингента е полковник Веселин Василев, помощник национален командир за формированието в Кабул – подполковник Недялко Киров, помощник национален командир за формированието в Кандахар – подполковник Димитър Димитров, а командир на ротата за охрана е майор Велин Кехайов.

Международната мисия на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа” е фокусирана върху подготовката, подпомагането и предоставянето на екипи от съветници за афганистанските държавни институции и националните сили за сигурност във взаимодействие с афганистанското правителство, партньорите и другите международни организации, ангажирани в региона. Участието ни в мисията е съгласно отговорностите на България като член на НАТО. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама