Ново поколение тазобедрена протеза беше успешно сложена за пръв път в Плевен

15:30, 06 юли 18 25 534 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сложна и тежка 4-часова операция , извършена в Клиника по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Д-р Георги Странски”, спаси крака на 50-годишен пациент от Враца.

Оперативната намеса е извършена от Началника на клиниката проф. д-р Вихър Ковачев, дмн, ортопедите д-р Манчо Ковачев и д-р Христо Гигов, анестезиолог е бил д-р Стефановски. При операцията е приложена нова тазобедрена протеза, която се прилага само в селектирани случаи, характерни за т.нар. ревизионна и туморна хирургия, когато при сложни възпалителни заболявания се налага резекция, т.е. премахване на пострадалия участък, тъй като има голям костен дефицит.

''Мъжът чупи преди около година проксимално бедрото си, опериран е, но впоследствие се стига до счупване на конструкцията, несрастване на костта с разрастване на костни образувания на нетипични места, има наличие на данни за асептична некроза на бедрената глава, като така се оформя дефект псевдартроза на бедрото'', обясни проф. Ковачев.

Вследствие на тази диагноза кракът на пациента става неизползваем, защото е нарушена целостта на бедрото, настъпва тежка деформация и скъсяване на крайника, невъзможност да се движи сам без помощни средства, както и трайна  , силна болка.

''След няколко месеца безуспешни опити за възстановяване се взема решение да се приложи тази нова генерация модулна протеза, като за целта трябваше да отрежем повече от половината бедрена кост, да се премахнат срастванията на костта, да се възстанови бедрото заедно с бедрената глава и да се реинсталират мускулите на нормалното им място. Това е тежка операция, която се прави за пръв път в Плевен, нямам информация дали е прилагана другаде в България, но ако е прилагана, е малко пъти'', пояснява проф. Ковачев.

Подобна протеза дава възможност за точна реконструкция на биомеханичните параметри чрез интраоперативна преценка. След операцията дължината и устойчивостта на крайника са възстановени, а пациентът е изключително доволен и благодарен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама