Жълт код за дъждове и гръмотевици в 12 области в Западна и Централна България

07:15, 07 юли 18 25 1126 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В събота още преди обяд над Западна България, а след обяд и над Централна ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. На много места ще паднат краткотрайни валежи, придружени с гръмотевични бури и усилвания на вятъра. Има условия за градушки. В Рило-Родопската област и на места в Предбалкана явленията ще са интензивни, валежите - значителни. Над източните райони ще бъде предимно слънчево.
 
Максималните температури ще са между 27 и 32 градуса, в западните райони - малко по-ниски. Атмосферното налягане е близко до средното за юли - слабо ще се понижи.

Жълт код е обявен за 12 области в Западна и Централна България. Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Пловдив, Смолян, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Перник, София-област и София-град, сочи справка на сайта на НИМХ към БАН.

В тези райони ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури, възможни са и градушки, предупреждават синоптиците. Очакваните сумарни количества на валежите за денонощието ще са между 15 и 35 л/кв.м, а на отделни места и повече.

В планините ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури и усилвания на вятъра. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около 20 градуса, на 2000 м - около 13 градуса.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб северен вятър. Максималните температури на въздуха са около 27-28 градуса. Температурата на морската вода е 24 -25 градуса, вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

В неделя над много райони ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, възможни са и градушки. Най-голяма е вероятността за интензивни и значителни по количество валежи в Северна България и Родопите. Със север-северозападен вятър захлаждането ще продължи.

В понеделник по-съществени ще са валежите в Централна Северна и в Североизточна България. Тогава вече ще има валежи и гръмотевици и по Черноморието. Максималните температури ще са в интервал между 23 градуса и 28 градуса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама