Участници от 2 до 72 години ще преминат по стъпките на Апостола

20:40, 06 юли 18 25 602 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повече от 200 души ще се включат в тазгодишния 24-ти Национален поход „По стъпките на Апостола”. Най-възрастните – на 72 години, са един от основателите на похода и почетен председател на Общински комитет „Васил Левски” Васил Копчев и карловецът Васил Чардаклиев, родственик на Левски. Най-малък от участниците е Йордан Хаджиев, който през август ще навърши 3 годинки, но се включва в похода за втори път. Сестричката му пък предстои да направи 10 години като за нея това ще е шести поход, обясни на пресконференция в Община Плевен днес д-р Галина Цветкова, организатор на инициативата и дългогодишен участник в нея.

Около 120 са походниците от Плевен, сред учениците най-многобройни са представителите на Математическа гимназия „Гео Милев”. Има групи и от градовете София, Карлово, Видин, Никопол и др. Участниците са разпределени в 7 лъча, единият от тях се казва „Сила” и включените там ще имат екстремни преходи по 7-8 часа дневно. Традиционен е и лъчът на т. нар. „ветерани” - включилите се в него имат поне по 3 прехода и са представители на три поколения от семейство, доказващи приемствеността в инициативата. 

„Участниците се учат на другарство, каляват волята си, формират чувство на отговорност и взаимопомощ по време на походите. Създадените при нас приятелства са проверени и остават за цял живот. Повече от 10 са и семействата, създадени след запознанства по време на преходите”, каза още д-р Цветкова.

Официалният старт на тазгодишното издание на инициативата е на 12 юли, четвъртък, в 18.30 часа пред паметника на Васил Левски в Плевен. Първата група ще тръгне на 13 юли. Участниците от различните лъчове ще се съберат в Карлово на 18 юли. Община Плевен е неотменен партньор на организаторите и подпомага реализацията на инициативата от 2001 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама