Жълт код за валежи и гръмотевици в 21 области

07:15, 09 юли 18 25 2157 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Времето ще се задържи предимно облачно и с прекъсвания валежите ще продължат. На места, главно в Западна и в Централна България, ще са със значителни количества. Ще духа слаб вятър от северната четвърт. Остава хладно, с максимални температури предимно между 22 и 27 градуса.

Жълт код за валежи и гръмотевични бури е обявен за 21 области на страната за 9 юли сочи справка в сайта на НИМХ-БАН. Предупреждението е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Ловешка, Плевенска, Габровска, Великотърновска, Русенска, Разградска, Търговищка, Шуменска, Силистренска, Сливенска, Старозагорска, Пловдивска, Пазарджишка, Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Софийска област и столицата София.

В тези области и в понеделник ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, възможни са и градушки. Синоптиците прогнозират количества на валежите между 5 и 15 л/кв.м, а на отделни места могат да достигнат до 20-25 л/кв.м.
 
Над Черноморието облачността ще е по-често значителна и на места ще има превалявания. Ще духа слаб до умерен вятър от север и от североизток. Максималната температура на въздуха ще е 24-26 градуса, приблизително колкото е и температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 2 бала.

В планините ще е облачно и дъждовно. Върховете често ще са в мъгла. Главно в следобедните часове и вечерта ще се развият и гръмотевични бури. Вятърът ще е до умерен от северозапад, в източните масиви - от югоизток. Хладно, с максимална температура на височина 1200 метра - около 17 градуса, на 2000 метра - около 10 градуса.

Във вторник валежите ще продължат, но вече ще са на по-малко места, по-слаби и краткотрайни, в процес на спиране. Ще бъде сравнително хладно, с преобладаващи максимални температури между 22 и 27 градуса.

От сряда въздушната маса над страната временно и относително ще се стабилизира. Ще има повече слънчеви часове; все още са възможни и превалявания, но на малко места и краткотрайни. Температурите ще се повишат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама