Нивото на река Осъм в Ловеч се е покачило с метър след валежите

13:40, 09 юли 18 25 702 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нивото на река Осъм в Ловеч се е покачило с метър след падналите 60 литра на кв. метър дъжд през последното денонощие. Към момента обаче няма опасност от наводнения, няма бедстващи хора и критични ситуации с големи материални щети, съобщи за БТА областният управител на Ловеч Георги Терзийски.

По думите му поради наводняване на пътното плътно остава затворен третокласният път Радювене - Катунец - Угърчин. В Радювене от голямото количество вода има наводнени дворове и мазета на къщи.

Терзийски добави, че падналите количества дъжд в Ловешка област са между 40 и 60 литра на кв. метър. Най-много са в общините Троян и Ловеч и някои населени места на община Угърчин. Девет сигнала са били получени в районните служби "Пожарна безопасност и защита на населението" в Ловеч и Троян.

През изминалата нощ е бил наводнен и главният път София - Варна в района на село Голец, но движението е възстановено, като е било осигурено и наблюдение на язовир "Пазар дере", който се намира в близост до главния път.

Големите реки в областта са с нива много под критичните стойности. Няма информация за язовири в критично състояние. Всички са със включени изпускатели и с изправни преливници. Малките реки и дерета се оттичат и ситуацията се нормализира.

Няма населени места без електроподаване и водоснабдяване. "Трябва да се има предвид, че поради обилните валежи е възможно някъде водоизточниците да бъдат замътени, което да наложи краткосрочно преустановяване на водоподаването", добави областният управител.

Той каза още, че след оттеглянето на водите ще се направи оглед на мостовите съоръженията с натрупани наноси и дървесина и поетапно ще се почистят. В момента няма критично опасни.

Община Ловеч отменя културните събитията на 9, 10 и 11 юли от програмата на "Вечерни среща край реката" на плаващата сцена на река Осъм до покрития мост. Причината е в лошите метеорологични условия, съобщават от общинската администрация.

За тези дни бяха предвидени съответно концерт на Общински духов оркестър, концерт на Народно читалище "Бяла Анаста 2016" и детската работилница "Да рисуваме край реката".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама