В готовност за евакуация са жителите на две плевенски села заради прелели язовири

13:18, 09 юли 18 25 606 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Цяла нощ областният управител Мирослав Петров, заместник-директорът на ГД ПБЗН Асен Игнатов, директорите на ОД на МВР Красимир Начев и на РД на ПБЗН Станислав Атанасов прекараха в с. Ракита, община Червен бряг и с. Садовец, община Долни Дъбник, заради създалата се критична ситуация в следствие на обилните валежи през последното денонощие. На място бяха и кметовете на двете села Нинчо Иванов и Иван Рангелов.

"Язовир Ракита I  е прелял през преливника и стената, която е започнала да се отмива под напора на водата. Прелял през преливника е и другия язовир Ракита II Соватски дол, като се е изляла в общо дере. В резултат на това са наводнени оранжерии, стопанки дворове и мазета на  къщи в селата Садовец и Ракита.“, каза областният управител Мирослав Петров. Той обясни, че и двата язовира са общинска собственост и са били отдадени на концесия.

Последно са проверявани от комисия, назначена от областния управител на 21 юни 2018 година. В комисията влизат представители на ГД „Надзор на язовирните системи и съоръжения“, Държавна агенция метрология и технически надзор, БД „Дунавски район“ – Плевен, РД на ПБЗН и Областна администрация. След проверката е издадено предписание да се актуализира аварийния план въз основа на оценка на риска, съгласно чл.35 от Закона за защита при бедствия и да се довърши възстановяването на водния откос, въздушния откос на изхода за основния изпускател и енергогасителя след основния изпускател. Срокът за изпълнение на предписанието на комисията е 31 август 2018г.

"Хората в двете села Садовец и Ракита са обходени и предупредени да бъдат в готовност за евакуация при усложняване на положението. "Надявам се да не се стигне до там, но все  пак днес имаме метеорологичните предупреждения жълт код, така че продължаваме да следим нещата с повишено внимание. Взети са мерки за овладяване на ситуацията. Наредени са чували с пясък, които да препятстват потока на водата. "През нощта обходихме и други големи язовири, за да се уверим, че няма опасност за хората.“, подчерта областният управител Мирослав Петров.

"Пожарникарски екипи са отводнявали няколко къщи в Искър. Наводнени домове и стопански постройки има и в село Беглеж. Имаме готовност за свикване на Областния щаб по бедствия и аварии  принужда. Подготвям и заповед за готовност за въвеждане на плановете за действие при наводнение за общините Плевен, Долни Дъбник и Червен бряг“, каза още областният управител Мирослав Петров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама