25% по-малко прибрана пшеница очакват от Асоциацията на зърнопроизводителите

11:10, 11 юли 18 25 1305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Пожънатото количество пшеница е с много добри качества. Това, което остане да се жъне, ще видим какво ще е. Има залети места, преовлажнени от доста време и пшеницата е полегнала. Там се наблюдава покълване на зърното на класа. Това е на отделни места, не е масово“. Това заяви Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, пред БНР. Той прогнозира, че тази година ще има спад с около 25% в прибраната пшеница.

„Жътвата върви и до момента в цялата страна пожънатата пшеница е около 50%. В някои области е повече, в други – по-малко. В някои области, които започват по-рано, дъждовете забавиха с около 2-3 седмици самата жътва. Най-критична е обстановката като процент пожънати площи са в област Плевен и област Бургас, в района на Карнобат, Ямбол. Там са ожънати около 30-35% от засетите площи с пшеница. Лошото време, валежите, наводняването на отделни полета възпрепятстват жътвата“, каза още Костадинов.

Той посочи, че при възможност веднага се излиза да се жъне и суши зърното, което обаче повишава разходите. В момента средният добив е между 300 и 500 кг на декар.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама