Водата в Червен бряг не е годна за пиене и готвене

15:10, 17 юли 18 25 559 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Плевен препоръчва подаваната вода от водопроводната мрежа на Червен бряг към настоящия момент да не се ползва за пиене и готвене, а само за хигиенни и битови нужди. Това съобщиха за БТА от инспекцията.

За питейни нужди да се използва бутилирана трапезна вода или ниско минерализирана минерална вода, посочват от РЗИ.

От инспекцията уточняват, че при извършения учестен мониторинг на питейната вода в Червен бряг за периода от 9 до 13 юли е констатирано при общо 16 проби завишаване стойностите на показател "мътност", които са над обичайните приемливи за потребителя.

Не се установяват други отклонения от здравните норми по изследваните химични и микробиологични показатели. В пунктовете, от които е взета водата, е отчетено наличие на остатъчен свободен хлор, което е показателно за извършена качествена дезинфекционна обработка на водата, допълват от здравната инспекция.

При нормализиране на обстановката и привеждане на водата към изискванията на Наредба щ9/2001г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели РЗИ - Плевен ще уведоми населението своевременно, се посочва в съобщението.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама