Честваме 181-та годишнина от рождението на Апостола на свободата

07:30, 18 юли 18 25 2240 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес се навършват 181 години от рождението на Васил Левски.

Васил Кунчев е роден в Карлово през 1837 година. След смъртта на баща си 15-годишното момче отива при брата на майка си - архимандрит Василий, който е таксидиот на Хилендарския манастир в Карлово и Стара Загора. През 1959 година е ръкоположен за йеродякон. Решава да се посвети на революционната борба, "захвърля расото" и в начало на 1962 година отива в Белград, където Георги Раковски подготвя Първата българска легия. Заради своите умения Васил Кунчев получава прозвището Левски. Участва в четата на Панайот Хитов, а сетне и във Втората българска легия на Раковски.

Левски става един от идеолозите на българската национална революция. Негово дело е създаването на Вътрешната революционна организация, която започва да гради в началото на 1869 година. Апостолът на свободата е убеден, че "нашето дело зависи от нашите собствени усилия". Той е заловен в Къкринското ханче край Ловеч в края на 1872 г. Процесът срещу Левски е в София, а присъдата му - смърт чрез обесване, е произнесена през януари 1873 година и следващия месец е изпълнена.

Пред паметниците на Левски в страната ще бъдат поднесени венци и цветя, а в Русе ще бъде открит бюст-паметник на Апостола на свободата. В редица градове са предвидени различни прояви по повод годишнината от рождението на Левски.

Президентът Румен Радев ще открие паметник на Васил Левски в село Руен, Бургаска област. Монументът ще се намира в центъра пред сградата на Общината. От 3 години Инициативен комитет събира средствата за изграждането на монумента чрез благотворителна кампания. 

Карлово

Карлово отбелязва своя празник и 181-та годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски с тържества и прояви от десет дни. Кулминацията е днес, на която ще присъства председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще бъде официален гост на тържествата. Очаква се специална песен за Апостола да бъде изпълнена за първи път пред неговия паметник в родния му град.

От 9.00 ч. в храм „Св. Николай“ ще се проведе тържествена света литургия. От 10.00 ч. в двора на храм „Св. Николай“ ще бъдат положени цветя и на гроба на майката на Левски - Гина Кунчева. Веднага след това от там ще потегли литийно шествие, което ще се установи на площад „20-ти юли“. На площада от 10.30 ч. започва тържествен ритуал по издигането на националния флаг и знамето на Карлово. Ще бъде изнесен и молебен за благоденствието на града и жителите му. 

Там традиционно ще бъдат посрещнати участниците в националния туристически поход „По стъпките на В. Левски”.

В 11.15 ч., в Национален музей „Васил Левски“ ще се състои литературно-музикална програма и ще бъде открита изложбата „Аргонавти на свободата – Гарибалти и българите“ на Регионален исторически музей – Варна.

В 16:00 ч., в зала „Васил Караиванов“ на Община Карлово, ще има литературен салон, а от 17.00 ч., на пл. „20-ти юли“ – Концерт на художествените състави на запасните офицери.

В 20.20 ч. от НМ „Васил Левски“ ще бъде изнесено значето на Карловския революционен комитет, а от 21.00 часа на площад „Васил Левски“ е тържественият митинг- заря.


Ловеч

В Ловеч тържествата започват в 9.30 часа с гражданско поклонение пред паметника на Левски в с. Къкрина. В двора на Къкринското ханче художествена програма ще изнесат самодейците от местното читалище.

Тържествените събития продължават следобед. От 17.30 часа е предвидена панихида за Апостола в храма „Успение Богородично“ в кв. „Вароша“. Известно е от историята, че когато е посещавал Ловеч, точно в този храм „ангелогласният” йеродякон Игнатий (Левски) е пеел на клира и е участвал в службата.

От 18:00 часа ще се състои гражданско поклонение пред обновения паметник на Васил Левски. В 18.30 часа започва концерт спектакъл на трупата за съвременно и традиционно фолклорно изкуство „Танцът на вятъра“ от Стара Загора.

Представлението е на сцената в Ловешката средновековна крепост.

 

Левски

Град Левски отбелязва 181 години от рождението на Васил Иванов Кунчев и 73 години от обявяването си за град.

Празникът започва в 10 ч. с поздрав от децата на Левски на откритата сцена пред общината. След това ще бъде проведена церемония по издиганетона знамената на България, ЕС и Община Левски. В 11 ч. започва шествие и поклонение пред паметника на Васил Левски.

От 20 ч. се организира празничен концерт с участието на Миро и състави от град.

 

Шумен

18 юли е паметна дата за Шумен – навършват се 181 г. от рождението на Васил Левски, а в същия ден градът е
бил освободен и ще чества 140 г. от свободата си. Празникът ще започне с панихида за загиналите, молебен за здраве и благополучие в храм „Свето Вознесение Господне“ от 9 часа. Час по-късно пред Паметника на погребаните руски воини в кв. „Млада гвардия“ ще бъде отслужена панихида за загиналите във войните руски воини, съобщават от общината.

В 11,30 часа е ритуалът по полагане на венци и цветя пред паметника на Васил Левски в центъра на града.

В 18,30 ч. на пл. „Освобождение“ ще има концерт-спектакъл с участието на Национално дружество „Традиция“ и
рок група „Епизод“.

В Регионалния историческия музей в Шумен може да бъде разгледана изложбата „Изстраданата свобода“, посветена на 140 години от Освобождението на града. Тя ще приема посетители до 16 август. На осем табла тематично е представена ретроспекция на бойните действия и исторически за града събития и участници от региона в Освободителната война. Експозицията е допълнена и с движими културни ценности от фонда на музея. Посетителите ще се запознаят с малко известни факти и събития от историята на Шумен.

Още съпътстващи прояви:
„18 юли 1878 г.: 140 години от освобождението на Шумен“ – фотодокументална изложба, Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“, 16-20 юли
Кинопанорама: Български игрални филми, посветени на Освобождението на България 1878, РБ „Стилиян Чилингиров“, 16-20 юли, 10.00ч.  и 14.30ч. Изложба от постоянния фонд на галерията, посветена на 140 години от Освобождението на Шумен в ХГ „Елена Карамихайлова“, юли-септември
Концерт на художествен състав от Подолск, Русия Концертна зала на НЧ „Добри Войников-1856“, 17 юли, 18.00ч.

 

Пловдив

С поклонение пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика и полагане на венци и цветя от 10.00 часа Пловдив почита 181-та годишнина от рождението на Апостола на Свободата.

Слово ще произнесе литераторът Таня Караиванова, член на УС на Общински комитет „Васил Левски“ в Пловдив. Водещ на честването ще е Златко Павлов. В церемонията по традиция участват представителни формирования от Пловдивския гарнизон, военен духов оркестър и венценосци.

За участие в общоградското честване на 181-та годишнината от рождението на Васил Левски са поканени Народните представители от град Пловдив в 44-то НС, Кметът на община Пловдив, Областният управител, Председателят на Общински съвет, Началникът на гарнизон Пловдив, почетни консули, общински съветници, зам.-кметове и представители от Общината и районните кметства, Общественият посредник към Община Пловдив, представители на армията, църквата, политически и обществени организации, членовете на Общински комитет „Васил Левски“ и комитет „Родолюбие“, граждани и медии.

 

Стара Загора

Oбщoгpaдcĸият pитyaл пo пoлaгaнe нa вeнци и цвeтя щe зaпoчнe в 11:00 чaca нa 18 юли пpeд пaмeтниĸa нa Лeвcĸи.

Зayпoĸoйнa пaниxидa в пaмeт нa Дяĸoн Игнaтий щe oтcлyжи xpaмoвoтo cвeщeничecтвo нa ĸaтeдpaлeн xpaм „Cвeти Димитъp“. B pитyaлa щe yчacтвaт Boeнeн дyxoв opĸecтъp и пoчeтeн ĸapayл oт Bтopa мexaнизиpaнa бpигaдa.

Myзeeн oбeĸт „Xилeндapcĸи мeтox” щe бъдe oтвopeн бeзплaтнo зa пoceтитeли oт 9:30 дo 17:30 чaca. Зa yчeницитe щe бъдe opгaнизиpaнa мyзeйнo-oбpaзoвaтeлнa пpoгpaмa „Зaвeтитe нa Aпocтoлa“, вĸлючвaщa бeceдa, зaнимaтeлни игpи и ĸpъcтocлoвици. Учacтиeтo в пpoгpaмaтa e бeзплaтнo. Зa дoпълнитeлнa инфopмaция: тeл. 042 919214 и 0884 477128.

Opгaнизaтopи нa пpoявaтa ca Oбщинa Cтapa Зaгopa и Cтapoзaгopcĸият вoeнeн гapнизoн.

 

Велико Търново

Празненствата във Велико Търново започват в 17,30 ч. пред паметника на Васил Левски, където ще се проведе военен ритуал за полагане на венци и цветя на признателност. В 18,00 ч. ще премине в тържествен марш на Почетния караул от НВУ „Васил Левски”.

В 21,30 ч. на площад „Цар Асен І” ще има аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов-звук и светлина”.

Във връзка с честванията се въвежда временна организация на движението за МПС. Затваря се за движение и се освобождава от паркирали автомобили участъка от ул. "Васил Левски" от Студентски стол №2 до сградата на Община Велико Търново за времето от 17:15 до 18:30 часа.


Хасково

Община Хасково организира ритуал по поднасяне на венци и цветя по повод 181 години от рождението на Васил Левски от 10:30 часа на паметника на Апостола до едноименното училище.
 
В ритуала ще участват военнослужещи от хасковския гарнизон, духовия оркестър на Община Хасково. Община Хасково обнови пространството около паметника на Левски. Оформени са нови цветни лехи, има монтирано осветление, подменени са плочките пред паметника и са ремонтирани стълбите до него.

 

Враца/Монтана

С тематична програма във Враца се отбелязва 181-та годишнина от рождението на Апостола на свободата – Васил Левски. Събитието ще се проведе от 10:30 часа пред паметника на Дякона. Специално за празничния ден, учениците от Основно училище „Васил Левски“ са подготвили кратък рецитал.

Годишнината ще бъде отбелязана и с камерна изложба от ученически рисунки, а уредникът в Регионалния исторически музей – Красимир Григоров, ще запознае присъстващите с паметни дати и събития от живота на Левски.

В честването ще се включи и екипът на Регионална библиотека „Христо Ботев“, който организира лятна читалня, където на децата ще бъдат четени разкази и стихове, посветени на Апостола.

Монтана ще отбележи годишнината в 11:30 ч. на церемония пред Паметника на Васил Левски и радетелите на духа и свободата, където ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност. Поклонението е организирано от Регионален исторически музей - Монтана, общински комитет "Васил Левски", клуб "Будители народни". 

 

Варна

Пушка кремаклийка, ками, револвери и чифте пищови ще бъдат показани в Музея на Възраждането във Варна в чест на Васил Левски. За първи път автентичните хайдутски оръжия ще бъдат извън витрина и всеки желаещ ще може да се докосне и да се снима с тях. Музеят очаква желаещите в 16 часа, когато ще има им беседа с малко известни факти от живота на Левски, а накрая ще бъде прожектиран документалният филм „Хайдути”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама