Асоциацията на овцевъдите и козевъдите вярва в данните на лабораториите

17:35, 19 юли 18 25 1450 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Не се съмняваме в данните на френската лаборатория, която изследва пробите от животните в Странджа. Запознати сме с официалните протоколи от изследванията и не можем да отхвърляме очевидното, съобщи Симеон Караколев - председател на Асоциацията на овцевъдите и козевъдите в България, предаде БНР.

Исканията на бранша са удовлетворени на 95%, включително е изпълнено и условието за уволнение на чиновници от Министерството на земеделието, които имат пряко отношение към животновъдството и случая с чумната епидемия.  

По- високи обезщетения по програмата De minimis са заложени в следващия държавен бюджет.

 Караколев потвърди негативните тенденции в развитието на сектора, като обяви, че от 2006 год. до днес стадата от кози и овце са намалели от 2 300 000 до 1 500 000 животни. За 30 години стадата са намалели с близо 9 млн животни. 

Председателят на Асоциацията отново се обяви за отмяна на наредба 3, която разпределя средствата по държавната помощ в сектора. Парите на едни животновъди са обвързани от реализацията на продукцията, а на други не и това разделя бранша- допълни той. 

Предстои разглеждането и приемането на стратегия за развитието на българското животновъдство, защото иначе отрасълът е обречен. Според Караколев, трябва да бъдат защитени малките и средни ферми, които са гръбнакът на животновъдството и по- справедливо да бъдат разпределяни европейските средства.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама