Кметът на село Шарково: Хората в селото са отчаяни

10:00, 20 юли 18 / Политика 25 1072 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Очаква се днес да бъдат изплатени обезщетенията на стопаните от селата Крайново и Странджа, а в началото на следващата седмица това да стане и в село Шарково. В четвъртък беше потвърдено, че всички животни в Шарково ще бъдат умъртвени. 

"Хората в Шарково са отчаяни. Все още има хора, които стачкуват при баба Дора. Има напрежение в селото. Хората не са доволни, защото карантината се увеличава. 1540 животни са умъртвени и предстои около 200 животни да бъдат евтаназирани. Дезинфекцията е извършена почти на всички стопанства. Все още остава стопанството на баба Дора", обясни кметът на селото Иван Апостолов пред БНР. 

Междувременно земеделският бранш недоволства от уволнението на директора на Дирекция "Директни плащания" в агроведомството - Георги Праматаров. Праматаров беше освободен след среща на протестиращи овцевъди с премиера Бойко Борисов. 22 браншови организации изпратиха открито писмо до премиера с искане това решение да бъде отменено. Земеделците реагираха остро на политизирането на протестите и предупредиха, че отстраняването на експерти ще доведе до сериозни кризи в сектора. 

Раздорите между браншовите организации в земеделието не са от вчера, когато става въпрос за пари и инетереси, но случаят е по-особен, смята Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители.

"Получи се нещо адски неприятно. Вместо да се концентрираме и да се справим с това много сериозно заболяване, което много бързо може да се разпространи и да пламне в цялата страна, колегите на базата на нещастието на хората, чиито животни са избити, поискаха оставки, направиха протест по време на чумата", коментира Върбанов.

Председателят на Асоциацията на зърнопроизвдоителите Костадин Костадинов също не доумява какво се случи на протеста на овцевъдите: "Те направиха нещо, което и сами не разбират".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама