Порожанов: При отрицателни повторни проби, вероятно няма да се убива добитък

12:45, 20 юли 18 / Политика 25 896 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на земеделието Румен Порожанов обяви в Народното събрание, че ако повторните проби за чума от животни бъдат отрицателни, има вероятност животните да не бъдат убивани. Коментарът беше направен в кулоарите преди началото на изслушването му в Народното събрание. На депутатски въпроси ще отговаря и вътрешният министър Валентин Радев.

"Огнищата са Воден, Кости, Шарково, Странджа и Крайново. Единствено в момента имаме останали животни в Шарково. Във въпросното стадо на леля Дора няма положителна проба. Поради контактност останалите животни са евтаназирани. От вчера има резултат за една ферма в Болярово. Имахме шанса, че Крис Деклер, който е основният вирусолог, беше в Болярово, за да се запознае. Това е една ферма, която е отделена от двеста и няколко овце и тъй като все още няма клиника на животните, които са заболeли, той даде тази възможност да се вземе втора проба, която да се направи бързо, за да се види дали да се потвърди", каза Порожанов.

Порожанов коментира и че обезщетенията за животновъдите са повече от разумни. "Обезщетенията, които сме приложили, са повече от разумни. Сутринта имахме съвет, въпросната помощ "де минимис", взехме решение, както поехме ангажимент, така че увеличихме помощта, а това е една от много малкото помощи за целия овцевъден бранш. Компенсирането на самите овчари, които в седемте общини, които са под възбрана, докато мине забраната, то отива над 60 лева на единица животно. В много разумни параметри сме направили доста", отбеляза той.

Същевременно стана ясно, че ветеринарите, които трябваше да вземат втора проба от стадото в Болярово, не са били допуснати до животните. За стадото първоначално беше решено да бъде унищожено, но изпълнението на заповедта беше отложено до излизане на резултатите от повторни изследвания. Ветеринарите предоставиха резултатите от първите изследвания на стадото на Тодор Янев в Болярово, където са отбелязани две положителни проби. Ана Петрова обаче отказа да допусне ветеринарите.

По-рано днес тя поиска пробите, които се вземат от животните сега да бъдат изпратени в две лаборатории, за да се гарантира истинността на резултатите.

До стадото на Тодор Янев вече са и част от бранителите на стадото на баба Дора от Шарково.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама