Пет университета създават Център за върхови постижения в информатиката

20:15, 20 юли 18 25 1964 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пет български университета създават Център за върхови постижения в областта на информатиката. Това съобщиха от община Бургас. Днес в морския град бе първата среща по проекта за създаване на центъра.

Партньори в него са Софийският университет "Св. Климент Охридски", който е водещ партньор, и ще работи заедно с Технически университет - София, Русенски университет "Ангел Кънчев", Университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас и Шуменски университет "Епископ Константин Преславски". Проектът е финансиран по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" и чрез нея, Европейският фонд за регионално развитие финансира одобрения бюджет от 29 781 882 лева.

Създаването на Центъра за върхови постижения ще допринесе за развитието на областта информатика и комуникационните технологии в страната и фокусирането на научната дейност върху потребностите на икономиката и обществото. Проектът ще се реализира в периода 2018 - 2023 година. 

Според ръководителя на проекта - проф. д-р Красен Стефанов, уникалното в това начинание е, че за първи път се търси създаване на разпределена научна инфраструктура в България, която няма да бъде концентрирана само в София, а ще включва големи градове в страната и водещите университети в тях. Целта е да се използват едни от най-добрите учени от цялата страна в области като математика, физика и химия за разработване на модели, които позволяват обработка на големи обеми от данни в съвременната информатика и комуникационни технологии, допълни той.

В рамките на проекта в Бургас ще бъдат изградени четири лаборатории, свързани с анализа и обработката на големи количества данни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама