Порожанов: Ситуацията във Воден и Шарково е напрегната

15:56, 20 юли 18 / Политика 25 987 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на земеделието Румен Порожанов и министърът на вътрешните работи Валентин Радев информираха депутатите с актуалната обстановка за чумата по животните в страната. 
 
Порожанов обясни, че ситуацията в селата Воден и Шарково е напрегната. Днес ветеринарните лекари не са били допуснати до останалите стада, за да вземат проби за болестта.
 
"Заболяването чума по дребните преживни животни се причинява от вирус, който засяга овцете и козите, но не е опасен за хората. Предварително искам да се извиня, но ще вляза в някои детайли, защото е важно да се разбере. На 4 юни по време на доене собственик е забелязал изтичане на кръв от едно място на едно животно. При други две овце от същото стадо по-късно е установено влошено състояние с характеристиките на чума, клинични признаци подута глава, изтечение от очите, ноздрите, повишена температура. Изпратени са проби от вътрешни органи, цяла кръв, кръв от антикоагулант за изследване в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт. Взети са кръвни проби за изследване както от този животински обект, така и от два съседни на него, тъй като животните ползват общ водопой", каза Порожанов, предаде "Дарик".

Той обясни още: "Към момента единствено в село Шарково имаме едно стадо, което не е евтаназирано и още две по-малки в същото село от по 10-12 кози. Преустановихме при много стриктно спазване на дезинфекционна политика и строг контрол от гледна точка на допускане на хора за неразпространение на болестта и контрол върху гледането на животните. В момента имаме няколко стада, едното от които на леля Дора, където няма открит позитивен резултат. Стадото обаче е в село Воден, където в две стада има резултати за 22 животни. В контекста на това, че животните там са на едно място, контактни са и няма как с едно пашуване да се направи различен подход от гледна точка на справяне с болестта. Обезщетенията вече са изплатени в село Воден и в село Кости още през седмицата".

Вътрешният министър Валентин Радев помоли за повече дисциплина сред обществото, за да може държавата максимално бързо да се справи с чумата по животните. "Взели сме мерки, за да разберем откъде е дошла заразата. Проверяват се хора, автомобили, ТИР-ве. Опъва се бодлива тел по границата с Румъния, заради другата чума там. Ако трябва и по Дунав ще се пази, защото дивите прасета плуват", обясни вътрешният министър. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама