Световна седмица на кърменето под надслов “Кърменето - основа на живота”

08:10, 01 авг 18 25 3078 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Световната седмица на кърменето се отбелязва всяка година от 1 до 7 август в повече от 120 страни. Отбелязана за първи път през 1992 година, инциативата се организира от WABA - World Alliance for Breastfeeding Action (Световен Алианс за активна подкрепа на кърменето) и се подкрепя от Световна здравна организация и УНИЦЕФ (Детски фонд на Обединените нации). Основна цел е популяризирането и насърчаването на кърменето на бебетата.

WABA определя и темата на Световната седмица, която всяка година е различна. Тази година тя е под надслов “Кърменето - основа на живота”. В свят, изпълнен с неравенства, кризи и бедност, кърменето е основата на доброто здраве на бебетата и майките през целия им живот. 

Логото, избрано за тазгодишното издание на Световна седмица на кърменето, представя „триадата“ на родителите и тяхното дете, която подчертава значението на съвместните усилия за защита, насърчаване и подкрепа на кърменето. Клоните, листата и кълновете са символ на растежа и развитието.

Кърменето е естественият начин на хранене на новороденото, който му осигурява нормален растеж и развитие. Кърмените бебета боледуват по-малко от бебетата, хранени с адаптирани млека. Това е едно от изключителните предимства на естественото хранене. Майките произвеждат антитела срещу всяка болест, която съществува около тях, което прави кърмата специална в борбата с болестите, на които детето също е изложено. Защитени са в различна степен срещу въздействието на голям брой причинители на инфекциозни заболявания.

София

Световната седмица на кърменето стартира в София на 1 август с интерактивни лекции "Откровено за кърменето", различни тематични работилници за родители и много награди. Събитието се организира от Национална асоциация "Подкрепа за кърмене" (НАПК).

"Откровено за кърменето", по примера на световния формат TED Talks, ще даде възможност на утвърдени специалисти – педиатри, акушерки и консултанти по кърмене – да разкажат за различните аспекти от живота на бебето, а родителите ще имат възможност да задават въпроси. 

Председателят на Национална асоциация "Подкрепа за кърмене" д-р Анета Попиванова, акушерките Илона Нешкова и Йоана Станчева от акушерски кабинет "Зебра", международно сертифицираните консултанти по кърмене Христина Янева – Хедра и Ася Демирева, основателят на "Дневникът на мама и татко" Елена Бачева, ще говорят по подбрани теми, сред които: "Кое е по-важно от първото кърмене?", "Странното мляко", "Когато бебето е в криза, а мама – пред истерия", "Колко дълго е дългото кърмене?" и др. Събитието започва от 10 ч. в "A Hub”, ул. "Христо Белчев" 3 и е със свободен вход.

На 7 август от 12:30 часа ще бъде проведена лекция-среща за настоящи и бъдещи майки „Начало на кърменето” във FOX Book Café, ул. „Уилям Гладстон” 32.

Пловдив

Световната седмица на кърменето ще бъде отбелязана в Пловдив с богата лекционна програма и консултации. Това организаторите на събитието от Алианс на българските акушерки. На 1 август в заседателната зала на АГ клиниката в УМБАЛ „Св. Георги“ ще се прожектира филма „Гърдата е най-доброто“. Началото е от 13.00 часа.

На 3 август програмата, посветена на Световната седмица на кърменето, продължава в Центъра по репродуктивно здраве „Д-р Васил Даскалов“, където в 11.00 часа присъстващите ще получат ценни акушерски консултации от акушерките Ина Сарова и Благовеста Костова, свързани с кърменето.

На 4 август, за времето от 10.00 до 11.00 часа, в Цар-Симеоновата градина ще се състои среща с бременни, родилки и кърмещи майки, като те ще получат безплатни консултации по кърмене от акушерки. Срещата ще се проведе с подкрепата и участието на пловдивската група на бебеносещите майки. 

На 6 август, 18:30 часа, ще бъде представена книгата книгата „Всичко за кърменето“ на Христина Янева – Хедра – сертифициран от международния борд консултант по кърмене, съосновател и член на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“, майка на две деца и създател на блога „Кърменето като начин на живот”. Представянето ще се състои в книжарница „Сиела“ – МОЛ Пловдив.

На 7 август, 10.30 часа, ще се проведе приложна работилничка и демонстрация на пози за кърмене. Работилничката ще се води от специалист по приложни изкуства в Исторически музей – Пловдив.

На 8 август програмата, посветена на Световната седмица на кърменето, ще завърши с лекция на тема "Най-важното за кърменето или как да имаме успешно и ефективно кърмене". Събитието ще започне в 13.00 часа в заседателната зала на АГ клиниката в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив.

Бургас

На 2 август, 10:00 часа, ще се проведе рисуване на весели бременни коремчета и среща с доброволните консултанти по кърмене в читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1985“, ж.к. „Меден Рудник“ бл.425. В 18 ч. ще се проведе Поход в подкрепа на кърменето, който ще тръгне от главния вход на Експозиционен център „Флора“ до входа на Летния театър.

От 18:30 часа отново ще има среща с доброволните консултанти по кърмене, която ще се състои в Морската градина, пейките вляво от входа на Летния театър

На 3 август, 10:00 часа, е Голямото кърмене – част от инициативата Big latch on, едновременно кърмене в целия свят за 1 минута, с цел подкрепа на кърмещите майки. То ще се проведе в Морската градина, пейките вляво от входа на Летния театър

От 18:00 часа пък е "Голямото къпане – да покажем, че живеем на морето" - къпане на малки и големи кърмачета и награди за тях. Проявата е на плажа пред Стария капан в Морската градина.

Пълната информация за събитията на НАПК в Бургас ще намерите на Facebook страницата на Бургаски кърмачески срещи.

Варна

На 2 август, 16:30 часа, се предвижда среща-разговор с бъдещи и настоящи майки и татковци по повод Световната седмица на кърменето 2018 под надслов „Кърменето основа на живота“. Доброволци ще разкажат колко важно е кърменето да започне възможно най-рано след раждането, какъв е състава на майчиното мляко и как се променя през време на кърменето, какви са ползите от кърменето, като основа на живота. Срещата е пред Летния театър в Морската градина.

На 6 август, 14:00 часа, консултантите на НАПК Варна ще гостуват като гост-лектори в АГ Болница „Проф. д-р Д. Стаматов“ – Варна на организираната по повод Световната седмица на кърменето лекция на тема: Кърменето – основа на живота.

1-7 август доброволни консултанти по кърмене ще посещават родилните отделения в град Варна.

Добрич

По повод отбелязване на Световната седмица на кърменето, на 2 август 2018 г. от 10.30 ч. в конферентата зала на РЗИ-Добрич за поредна година е организирано провеждане на среща-разговор между настоящи и бъдещи майки (по желание и баби), като мултимедийна презентация по темата ще изнесе г-жа Марияна Драгнева, акушерка - член на Алианс на българските акушерки и водеща на Училище за бъдещи родители към клуб ”Усмивки” в гр. Добрич.

Ще бъде поставен акцент върху подкрепа на кърменето и като психо-емоционално изживяване, ще бъде споделян опита на настоящи майки, а бъдещите ще получат отговори на вълнуващите ги въпроси.

На 6 август 2018 г. от 10.30 ч. ще се състои неформална среща между настоящи и бъдещи майки в ресторант „Летен театър”, бул. „Трети март” №7, гр. Добрич. РЗИ-Добрич ще подкрепи инициативата, като на присъстващите ще бъдат раздавани здравно-образователни материали.

Стара Загора

От 16:30 ч. на 1 август ще се проведе прожекция на филма „Гърдата е най доброто” в Международен младежки център. В Къщата на архитекта от 17 ч. ще бъде открита благотворителна изложба, която ще остане там до 11 август.

На 2 август от 10:00 ч. до 12:30 ч. в кафе-сладкарница "Флорентина" ще се проведат среща с акушерки, дискусия и консултации по кърмене.

На 6 август доброволни консултанти по кърмене ще посетят Родилно отделение на Болница „Ниамед“ и ще разговарят с акушерки и майки.

На 7 август консултантите ще са в Родилно отделение на Болница „Тракия“.

На 8 август те ще посетят Родилно отделение на МБАЛ „Ст. Киркович“. 

Плевен

На 6 август от 10:00 часа ще се проведе среща-разговор с бременни и кърмещи майки в Дисни мания, кв. Мара Денчева.

Русе

На 3 август, 14:30 часа, ще има откриване на Световната седмица на кърменето с НАПК, дискусия на тема „Начало на кърменето и първи дни с бебето“ и прожекция на филма „Гърдата е най-доброто“ (събитие, подходящо за бъдещи майки и татковци). Проявата ще се състои в Центъра за ранно детско развитие и игри „В света на ранното детство, Русе – България“, ул. „Доростол“ 22А (до ЦДГ „Слънце“).

На 5 август, 14:30 часа, ще се състои Кърмачески празник по случай Световната седмица на кърменето. Среща-разговор за кърменето и храненето на малки и пораснали кърмачета със специален гост Ася Демирева IBCLC и с Даниела Лютакова, доброволен консултант към НАПК. Срещата ще бъде в Центъра за ранно детско развитие и игри „В света на ранното детство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама