Стабилизираха бебето, чиято майка почина при раждането в Плевен

10:15, 01 авг 18 25 1049 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бебето, чиято майка почина при раждането в плевенската Университетска болница, е с много по-добри медицински показатели в последните часове.

Окръжната прокуратура, която образува досъдебно производство за смъртта на 39-годишната родилка, се ангажира да установи причината за смъртта до месец, след като бъдат готови експертизите.

''Стабилизирано е състоянието на бебето'', каза пред БНР говорителят на болницата Момчил Цветков:

"То е в по-добро състояние, отколкото предишните дни. Много са важни следващите дни, за да се види как ще заработят централната нервна система и други системи. Постепенно ще започват и да се махат медикаменти. Тече проверка по случая с починалата родилка. Още веднъж съболезнования на близките. Проверяваме случая и истината ще излезе наяве".

Разпитан е съпругът на починалата родилка. Все още няма данни от направената аутопсия, допълва окръжният прокурор Ваня Савова.

"За да сме изцяло обективни в нашата преценка, ще назначим лекари за втората експертиза. Ще обмислим и за първата - дали с оглед това обществено недоверие да не бъдат от друго лечебно заведение, имам предвид конкретно ВМА".

По-рано днес заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков каза, че продължава проверката на Агенция "Медицински одит" и Районната здравна инспекция в Плевен по случая с починалата родилка.

"В момента наш екип на "Медицински одит" е там, включително и РЗИ - Плевен е в болницата. Очакваме техните предварителни доклади, с които ще ви запознаем в момента, в който ги имаме. Оценката е била, че жената е била здрава. Тъй като е имала планирано секцио, това се появява по време на въвеждане на анестезия. Дали е сърдечен проблем, който води основно и е създал проблема, или масивна белодробна емболия, ще кажат колегите съдебни медици и патоанатоми".

"До родилката е имало медицински екип през цялото време", обясни Пенков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама