Ще бъде ли превърната в музей родната къща на Гена Димитрова?

19:55, 05 авг 18 / Култура 25 1103 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Инициативен комитет, зад който стоят 85 изявени български творци и интелектуалци, настоява за създаването на обществена колекция „Гена Димитрова“ в родния дом на незабравимата оперна прима в с. Беглеж.

„Стопанската постройка, която се намира от югоизточната страна на къщата, да бъде пристроена в зала или нещо подобно, където да се прожектират нейни филми, да се разглеждат нейни произведения”, обясни кметът на с. Беглеж Георги Данов, цитиран от bTV.
С идеята за бъдещ музей на 25 юли 2011-а година семейството на Гена Димитрова дарява на община Плевен къщата в Беглеж. Тя е обявена за историческа културна ценност от национално значение със заповед на Министерството на културата на 23 октовмри 2017-а година. Това гласи отворено писмо на инициативния комитет, което бе разгледано от общинската комисия по култура в Плевен на 23 юли т.г.

„Предстои да се реши за какво ще се използва къщата. Но лично моето мнение е, че това не е къща подходяща за музей”, каза Стефка Григорова, началник на отдел "Култура", община Плевен.
И в Плевен, и в Беглеж ценят примата. В историческия музей в града вече е изградена зала, посветена на Гена Димитрова. Само една от репликите на костюмите й струва 5000 лева.

За съжаление, къщата е в не особено добро състояние и се нуждае от ремонт и поддръжка. Община Плевен е изготвила количествено-стойностна сметка за целта, а Законът за културното наследство дава възможности за финансиране от различни източници, отбелязват от комитета и призовават отговорните институции да направят необходимото.

Необходимата сумата за реновирането на имота е 42 000 лева, като все още не е ясно дали ще бъдат отпуснати от община Плевен или от Министерството на културата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама