Плевенските спортисти остават без база за тренировки

17:45, 06 авг 18 25 945 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В пресклуба на БТА в Плевен се проведе пресконференция, на която стана ясно, че близо 50 деца остават без база за тренировки. Те буквално са изгонени от залата без никакво обяснение. За проблема информира Галя Паралийска - Председател на "Спортен клуб по акробатика" - Плевен, която излезе с отворено писмо до медиите. Pleven.utre го публикува без редакторска намеса:

"Уважаеми дами и господа,

Повод за настоящето отворено писмо е внезапно възникналият проблем със "Спортен клуб по акробатика“ - Плевен. Аз не съм анонимна и за тези, които решават в момента съдбата на клуба ни, а по този начин и моята, и тази на децата, които тренират в него, ще представя кратка справка за завоюваните от мен отличия. 

Носител съм на балканска титла по спортна гимнастика, участник съм и в 21-те Олимпийски игри в Монреал. Имам три бронзови медала от Европейското през 1980 година, три четвърти места от Световното през 1980 година, златен и бронзов медалист съм от Световната купа. Ще пропусна десетките други медали, отличия и постижения, за да не ви отегчавам.

Защо се наложи да се обърна към вас? 

На 03.08.2018 г. бях поканена в деловодството на  Община Плевен, за да ми бъде връчено предизвестие за прекратяване на 10-годишния договор, който Клубът е сключил на 29.04.2013 г. /Заповед на Кмета на Община Плевен – РД-10-400/22.03.2013 г./ с ОП „Жилфонд“ – гр. Плевен. С този договор на Клуба беше предоставено помещение в зала „Спартак“ на улица „Кала Тепе“ № 3 за провеждане на тренировки по спортна акробатика. В това помещение тренираме акробатика, художествена гимнастика и батут, като за всеки един от клубовете има отделен договор за ползване на определена квадратура. Пет години от сключването на договора не сме имали никакви индикации за някаква нередност в отношенията ни с ОП „Жилфонд“. От наша страна изпълняваме напълно коректно условията по договора, инвестирали сме и в базата съгласно инвестиционната програма, посочена при подписване на договора.

Въпреки това на 03.08.2018 г. изненадващо за клуба получихме предизвестие за прекратяване на договора, като в заповедта за това е цитиран чл. 29, т. 2 от същия, а именно: „... по искане на една от страните, след отправяне на едномесечно писмено предизвестие.“. В случая страната, която иска прекратяване на договора, е Общинското предприятие „Жилфонд“ - Плевен. Договорът се прекратява без причина и мотив.

По този повод ще припомня аналогична ситуация, разиграла се преди време с два други спортни клуба в града ни. При обсъждане на предложение в Общински съвет – Плевен за прекратяване на договора между Община Плевен и Спортен клуб по борба „Изобор” и ново предоставяне на спортната зала за съвместно ползване от два клуба по борба - клуб „Изобор” и Клуба на Камен Лозанов, тогава кметът г-н Спартански заяви в залата, че договорите са закон между страните и те се създават и се подписват, за да се спазват. И когато едната страна по договора е изрядна, другата на какво основание предсрочно ей така, защото й е кефнало, да прекрати този договор. Тогава г-н кметът ясно изрази позиция, че  няма основание просто ей така да прекратява договор, който е действащ и който е перфектно изпълняван от страна на наемателя. Питам тогава защо - без причина и мотив, при напълно спазване на договора от "Спортен клуб по акробатика" - Плевен, се иска неговото прекратяване?

Стои ли г-н Спартански зад тези свои думи и сега, ако не – каква е причината?

При тези обстоятелства най-успешната школа по акробатика в Плевен е изправена пред угрозата да престане да съществува! Клубът е създаден през 1992 г., като през периода 1992 - 2000 година в него работят 16 треньори за подготвителни групи, треньори в Спортното училище, хореографи и корепетитори. Носители сме на множество медали от национални, европейски и световни първенства. В момента в Клуба тренират близо 50 деца, включително и ученици на Спортното училище.

Всичко това е на път да остане в историята! Тези деца и техните родители могат да се простят с голямата си любов - акробатиката. Спорт, който ги възпитава да се борят и успяват, да преодоляват трудности, да побеждават, да градят характери и да са далеч, много далеч от пороците на улицата. Парадоксално, но школа номер едно остава без база в Плевен. Научихме, че в Плевен вече е регистриран нов клуб по акробатика, който има претенции да тренира в зала "Спартак".

Тук поставям въпроса: Редно ли е да се изхвърли един клуб с традиции и постижения, за да влезе новосформиран без такива?

Обръщаме се към всички вас с молба – нека спре прехвърлянето на топката между институциите и нека заедно намерим начин, за да запазим тази спортна традиция в Плевен! Заради социалната роля на Клуба Община Плевен трябва да подкрепи и стимулира Клуба, не да го унищожава.

Отношението към спорта не е само снимки с отличените спортисти на церемонии и коктейли. Нужна е и работа по разрешаване проблемите на доказано успешните спортни клубове", посочва в писмото си до медиите Галя Паралийска.

В своето заявление, което ще бъде входирано до кмета Георг Спартански, Общинския съвет и комисията по "Младежки дейности, спорт и туризъм", тя е отправила три въпроса:

1. Какви са мотивите Ви за взетото решение, с което отнемате предсрочно ползваната от зала?

2. Как и кога представляваната от мен организация наруши принципите на доброто ни партньорство, за да се стигне до това явно оттегляне на представляваната от Вас институция?

3. Кои са основанията Ви, с които по такъв начин прекратихте възможността на нашите спортисти да се занимават с този спорт и развиват своите умения и талант, едновременно с това отнехте надеждите на техните родители?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама