Преиздават книга за освобождението на Ловеч

15:00, 18 авг 18 25 1092 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По повод честването на 141 години от освобождението на Ловеч предстои издаването на книгата „Записки за народния живот и страданията български“, съобщават от пресцентъра на общината. Това е ръкопис на протоиерей Евстати Попстефанов, който разказва както своята биография, така и за битката за Ловеч през 1877 г.

През 1996 г. проф. Дойно Дойнов за пръв път публикува в самостоятелно издание изцяло този ръкопис, съхранен в Научния архив на БАН. Преди това той е публикуван през 1978 г. като част от сборника „Освобождението”, посветен на 100-годишнината от Руско-турската освободителна война.

Най-голяма част от съчинението протоиерей Евстати Попстефанов посвещава на живота си в Ловеч (1874-1928 г.) Накрая на ръкописа той отделя място и на румънското нашествие в Ловеч през 1913 г. и тежките последици от него за града.

„С тази публикация целим да направим достъпен този ръкопис до повече хора, защото сме убедени, че свят дълг на всеки българин е да знае и помни развилите се събития за нашето освобождение“, се казва в предговора на историка Пенка Чернева.

За последно ръкописът е издаван през 2015 г., но тиражът е изчерпан.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама